Igor Munteanu despre incompetența guvernului care ar putea costa țara 900 de milioane de euro în dosarul Avia Invest

aeroportul international chisinau

Deputatul PPDA Igor Munteanu susține că decizia Arbitrajului de la Stockholm de a stopa executarea acțiunii de reziliere a contractului este, din păcate, logică și ușor de anticipat. La fel, deputatul a scris într-o postare că orice noi erori ale statului nostru ne-ar putea costa peste 900 de milioane de euro.

Igor Munteanu a spus că se simte nevoit să vină cu mai multe explicații la acest subiect.

„# Decizia Arbitrajului de la Stockholm de a stopa executarea acțiunii de reziliere a contractului este, din păcate, logică și ușor de anticipat. Odată pornit un litigiu, părțile nu-și pot modifica pozițiile, folosindu-se de pârghiile instituționale până la momentul deliberării arbitrale.

Am informat în mai multe rânduri despre gravitatea subiectului, aducând la cunoștința publicului despre erorile lamentabile pe care APP și actualul guvern le comit în procesul intentat companiei Avia Invest. Reamintesc că pe 4 octombrie 2019, parlamentul a adoptat o hotărâre pe baza raportului de anchetă parlamentară, stabilind că «actul de concesionare al Aeroportului din 30.8.2013 de către SRL Avia Invest a fost viciat și urmează a fi reziliat», procuratura urmând să tragă la răspundere oficialii implicați. În loc să execute hotărârea parlamentului, guvernul I. Chicu s-a lansat în tot felul de acțiuni dubioase sub aspect juridic, ocolind rezilierea în instanță a contractului de concesionare, modificând în schimb mărimea taxei aeroportuare, în afara unei decizii de instanță asupra temeiniciei contractului, urmate de o notificare asupra rezilierii în aprilie, culminând cu rezilierea din 8 iulie. Deciziile luate de acest guvern sunt riscante, superficiale și concepute prost. De aici și primul cartonaș roșu de la Arbitrajul din Stockholm.

# Am avertizat în mai multe rânduri asupra pericolului de a «supraîncălzi» politic dosarul aeroportului, atunci când unii actori, președintele Dodon și prim-ministrul Chicu, în goană după faimă ușoară, au ales să pedaleze pe acest subiect înainte de a se asigura că și-au întărit pozițiile prin decizii ale unor instanțe naționale. Diletantismul și heirup-ismul pionilor/nebunilor săi pune în fața Ministerului Justiției o sarcină deosebit de complicată. Am atras atenția asupra erorii de a notifica asupra rezilierii în afara unei decizii de instanță, dar și suspendarea concursului de selectare a apărării (casă de avocați), prezentarea poziției guvernului în acest litigiu, înainte de selectarea avocaților, dar nu văd să asculte cineva în «țara lui Papură Vodă». Mai mult, am fost uimit să constat că în loc să reflecteze asupra riscurilor acestui litigiu, PSRM și-a asmuțit hămălăii mediatici contra mesajelor mele, încercând să devieze atenția publică de la subiectul unui posibil «acord» între socialiști și forțele din spatele aeroportului. La fel, trubadurii PSRM au încercat să distorsioneze intențiile și mesajele partidelor de opoziție, acuzându-ne că, în acest fel, anumite partide își doresc să blocheze ancheta procurorului Stoianoglo în dosarul concesionării. Cât fariseism! Penibilul acestor șopârle mediatice, inventate de brigada de polittehnologi ai lui Dodon a fost preluată de prim-ministrul Chicu la dezbaterea moțiunii de cenzură, dar nimic din ce-i fals nu rezistă luminii și analizei oneste.

# Astăzi, prin anunțarea acestei decizii prealabile de arbitraj, putem constata că reacțiile acestui guvern la subiectul Aeroportului Internațional Chișinău au fost eronate, demonstrând cel puțin incompetență, iar cel mult – complicitate la un joc mai complex legat de legitimarea intereselor companiei fantomă cipriote, cu pretenții de 95 % asupra SRL Avia Invest. Logica evenimentelor ar putea arăta în scurt timp dacă aceste acțiuni luate de APP nu au fost călăuzite de rea intenție și complicitate, din nou. Până azi, premierul Chicu și Igor Dodon, din păcate președintele RM, nu ne-a convins că își dorește cu adevărat restituirea aeroportului în proprietatea statului, după cum stabilea Hotărârea Parlamentului RM din 4 octombrie 2019, și nici organele de anchetă penală care, până astăzi, nu a prezentat Raportul procuraturii în fața parlamentului, după cum a cerut autoritatea legislativă supremă, față de care observ că procurorii nu au respectul cuvenit.

# Suspiciunea mea se întărește pe măsură ce am deplâns în mai multe rânduri «lipsa de acțiuni în instanțele de judecată contra oficialilor complici la concursul trucat din 2013», guvernul apăsa pe accelerator în vederea lansării unui dubios proiect legat de cele «Cinci Aeroporturi ale Moldovei», inclusiv unul la Ceadâr-Lunga, promovat cu mult sârg de actualul guvern Chicu, sub camuflajul «demonopolizării pieței aeronautice», oferindu-i în schimb concesionarului cipriot kilograme de «amuniție juridică» într-un litigiu deschis la Stockholm, care ne-ar putea costa 900 de milioane de euro”, scrie deputatul în explicația sa.

Igor Munteanu susține că a cerut Ministerului Justiției explicații în regim urgent asupra modului în care-și propune să asigure apărarea statului în acest litigiu complicat.

Amintim: Curtea de Arbitraj de la Stockholm a interzis Republicii Moldova să efectueze acțiuni de reziliere a contractului până la decizia finală și a interzis orice executare a notificării de reziliere a concesiei trimise companiei în data de 8 iulie 2020.

Tot ieri, ministrul justiției Fadei Nagacevshi a spus că Ministerul Justiției a selectat biroul de avocați care va reprezenta Republica Moldova în acest caz.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente