A început cea de-a 100-a ediție a celui mai mare festival din lume dedicat muzicii clasice, teatrului şi operei

Siemens-Salzburg-fest-920×533

Cel mai mare festival din lume dedicat muzicii clasice, teatrului şi operei, care anul acesta aniversează 100 de ani de la înfiinţare, a început în acest weekend la Salzburg, în mijlocul unor puternice măsuri de protecţie împotriva noului coronavirus.

Festivalul a fost inaugurat sâmbătă de reprezentaţia operei „Elektra” de Richard Strauss, în regia polonezului Krzysztof Warlikowski, şi a piesei de teatru Everyman, jucată în fiecare an de la înfiinţarea evenimentului, scrie AGERPRES.

Piesa urma să se desfăşoare în piaţa Catedralei din Salzburg, dar o furtună a obligat ţinerea spectacolului în interior, unde spectatorii purtând măşti de protecţie au putut cu greu menţine distanţarea fizică.

Organizatorii au promis respectarea măsurilor sanitare stricte pentru această versiune restrânsă a festivalului. 110 spectacole sunt prevăzute în august, faţă de cele 200 preconizate iniţial.

Cele 80 000 de bilete vândute – faţă de cele 230 000 la ediţiile anterioare – sunt personalizate pentru a permite autorităţilor să depisteze eventualele cazuri de infectare cu noul coronavirus, în timp ce artiştii participanţi vor fi obligaţi să realizeze frecvent teste de depistare şi să completeze jurnale de sănătate.

Spectatorii vor fi obligaţi să poarte măşti până la ocuparea locurilor şi nu vor fi nici pauze şi nici puncte de vânzare a alimentelor sau a băuturilor.

În program figurează duminică premiera mondială a unui spectacol bazat pe o piesă de teatru a laureatului premiului Nobel pentru literatură pe anul 2019, scriitorul austriac Peter Handke. Noua lui piesă de teatru – „Zdenek Adamec” – spune povestea unui tânăr bărbat care îşi dă foc la Praga în 2003 pentru a protesta faţă de o serie de evenimente politice şi ecologice.

Tot duminică este prevăzut spectacolul de operă Cosi fan tutte de Mozart, pus în scenă de regizorul german Christof Loy.

Austria a fost afectată relativ de pandemia de coronavirus, cu un total 21 000 de cazuri şi aproximativ 700 de decese.

Dar contagierile sunt în creştere în ultimele săptămâni după ridicarea restricţiilor mai severe aplicate în primăvară. Totuşi, autorităţile asigură că epidemia este sub control în această ţară de nouă milioane de locuitori.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente