Procuratura Anticorupție a clasat dosarul penal pornit pe cazul privatizării Casei Presei și cantinei guvernului

13d0e37dfa875dd4de201137d55ed7e0
Foto: Radio Chișinău

Procuratura Anticorupție a adoptat decizia de clasare a procesului penal pe faptul dării în locațiune și înstrăinării Întreprinderii de Stat „Casa Presei” și a fostei cantine a Cancelariei de stat, care se prezuma că ar fi avut loc cu derogări de la lege. Despre această decizie a anunțat procuratura generală pe site-ul oficial al companiei.

Cu referire la faptul „spălării banilor”, în urma investigațiilor efectuate, Procuratura Anticorupție nu a constatat proveniența ilegală a mijloacelor bănești folosite de către patru agenți economici la procurarea bunurilor statului.

Referitor la, „abuzul de serviciu” comis de către angajații publici la înstrăinarea bunurilor amplasate pe strada A. Pușkin și strada Alexei Mateevici din capitală, procuratura a constatat lipsa unui prejudiciu efectiv și real cauzat prin acțiunile factorilor de decizie, pentru că, în speță, a fost încasat contraechivalentul pentru tranzacția efectuată pe de o parte, iar pe de altă parte, contractele de vânzare-cumpărare au fost reziliate cu aducerea părților în poziția inițială, bunurile revenind în proprietatea statului.

„Deoarece în cadrul investigațiilor nu au fost stabilite careva probe care ar fi servit la constatarea unei bănuieli rezonabile cu privire la comiterea acestor sau altor infracțiuni, Procuratura Anticorupție a adoptat decizia de clasare a procesului penal”, scrie în comunicat.

Totuși, procurorii au constatat că funcționarii publici implicați la diferite faze ale procesului au depășit intenționat, în mod vădit, limitele drepturilor și obligațiilor prevăzute de lege, prin care au comis contravenția prevăzută de art. 313 din Codul contravențional.

În această ordine de idei, au fost recunoscuți culpabili de comiterea contravenției nominalizate mai mulți funcționari, inclusiv de rang înalt, și anume:
# șase membri ai Comisiei de negocieri directe pentru darea în locațiune a activelor neutilizate a întreprinderii de Stat Complexul „Casa Presei” a Cancelariei de Stat a Republicii Moldova;
# șase membri ai Consiliului de administrare al Î.S. Complexul „Casa Presei”;
# nouă membri ai Comisiei de privatizare a încăperilor nelocuibile, date în locațiune, instituită prin ordinul directorului general al Agenției Proprietăți Publice.

Despre hotărârea adoptată, Procuratura Anticorupție a înștiințat figuranții și persoanele cointeresate, fiindu-le explicat modul și termenul de contestare a soluțiilor adoptate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente