(video) Din 15 august, țigările nu vor mai putea fi văzute în vitrine

news3_big

Începând cu 15 august, intră în vigoare o nouă prevedere legislativă legată de comercializarea produselor din tutun. Peste două săptămâni va fi interzisă expunerea vizibilă a țigărilor în vitrine.

„Din 15 august, nu veți mai vedea vitrina cu țigări, aceasta va fi ascunsă. Ce vor face fumătorii? Simplu. Persoana adultă va întreba vânzătorul despre lista cu produsele disponibile și despre prețuri. Vânzătorul ar trebui să solicite actul de identitate pentru a fi sigur că persoana este adultă și îi va oferi o foaie cu prețuri.

În practică, fiecare fumător cam știe ce țigări preferă sau știe și o alternativă a celor preferate, deci nu prea va avea nevoie de această listă. Mai sunt câteva restricții. Nu doar țigările trebuie să dispară din vitrină, ci și dispozitivele pentru fumat, adică aparate de narghilea, aparate pentru încălzirea tutunului, scrumiere și altele.

La fel, va fi interzisă afișarea inscripției sau a indicatorului despre comercializarea țigărilor sau a produselor conexe de tipul «Aici se vând țigări», «Țigările se vând la prima casă» și altele. Va fi interzisă utilizarea brandului sau a elementelor din brand pentru a indica că acolo s-ar vinde țigări.

Probabil unii se întreabă unde s-a mai văzut așa ceva. Nu este o invenție a Republicii Moldova. Nu suntem noi prima sau unica țară care implementează această politică restrictivă. Este o recomandare a Organizației Mondiale a Sănătății. Interzicerea expunerii vizibile a țigărilor este deja implementată în mai multe state, ca:
# Islanda – 2001;
# Canada – 2005;
# Irlanda – 2009;
# Norvegia – 2010;
# Finlanda – 2012;
# Noua Zeelandă – 2012;
# Serbia – 2013;
# Croația  – 2014;
# Rusia – 2014;
# Marea Britanie – 2015.

În Letonia, interdicția similară intră în vigoare la 1 octombrie 2020.

Agenții economici au avut la dispoziție cinci ani pentru a se adapta la această prevedere legislativă. Cei care o vor încălca riscă o amendă de la 13 500 până la 15 000 de lei”, a explicat activistul civic Rodion Gavriloi.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente