EcoVillage Farms este un tip de antreprenoriat social care face punte între fermieri și micii producători de produse locale cu consumatorii, desfășurând astfel livrări săptămânale de produse eco în toată raza Chișinăului. Torbițele cu produse autohtone care pot fi aduse la oficiul sau la casa celor ce le comandă sunt în valoare de doar 6 euro (aproximativ 120 de lei).
Conținutul pungii poate varia în funcție de sezon, dar produsele de bază sunt legumele, ierburile, fructele, pomușoarele, pâinea pe bază de maia, batonașele energizante și produsul bonus care vine la livrare. Această surpriză, de regulă, este din partea partenerilor EcoVillage Farms și poate fi: unt proaspăt, biscuiți, nuci, fructe uscate, săpun artizanal etc.
Fiind curioși să aflăm de unde a pornit această idee de antreprenoriat, David Jesse, co-fondatorul afacerii, ne-a spus că EcoVillage Farms, ca și serviciu a fost pornit de Asociația Katalyst în primăvara anului 2020, dar de fapt, are o poveste lungă în spate, deoarece își ia rădăcini în inițiativa EcoVillage Moldova care a început aproape 10 ani „la o ciorbă și discuții de duminică cu prietenii” – astfel a prins aripi această aventură frumoasă de prestare a serviciilor de produse crescute natural.
Fondatorii EcoVillage Moldova s-au asociat cu EcoVisio pentru construcția și funcționarea Centrului de Instruiri Ecologice, ulterior a apărut și un alt partener, Avant, pentru a-l opera logistic și pentru a sprijini dezvoltarea comunității.
Anul trecut, spune David, „pensiunea a găzduit 2 500 de vizitatori și a avut 160 de zile de eveniment. Deoarece majoritatea invitaților sunt hrăniți în cadrul complexului turistic, am dezvoltat o rețea de comunicare și colaborare între fermierii locali care ne-au furnizat o parte din produsele de care aveam nevoie la bucătărie. Anul acesta însă, fără evenimente și cu nicio altă șansă de a lucra sau de a pleca în străinătate, am organizat un nou serviciu – o torbiță de fructe și legume proaspete și pâine, cu o surpriză, pe care-o livrăm în fiecare săptămână pentru 6 euro (aproximativ 120 de lei). Biroul Cooperare al Elveției și proiectul Optim ne-au ajutat în pornirea acestei inițiative, iar acum noi lucrăm din toate puterile ca serviciile noastre să fie funcționale și să putem crește mai departe”.
În această perioadă complicată pentru majoritatea întreprinderilor mari sau mijlocii, au de suferit cel mai mult micii producători. EcoVillage Farms a devenit ca o gură de aer pentru ei, pentru că inițial ei au început colaborarea cu trei-patru producători locali. Acum însă, ei colaborează cu aproximativ 20 de fermieri și producători de la țară.
„Unii se înregistrează săptămânal, alții apar doar cu găleți și cutii. Anume acesta este motivul pentru care conținutul torbiței variază în fiecare săptămână. O parte din ceea ce primim nu ajunge către clienți, așa că o înghețăm sau o uscăm, uneori o împărtășim și cu echipa noastră, al cărei număr se mărește, dar în special ne străduim să facem ca să beneficieze de produse și curierii cu bicicletele, care au mare nevoie de calorii pentru rezistență fizică”, povestește David.
În selectarea producătorilor și a partenerilor agricoli, EcoVillage Farms acordă atenție următoarelor principii pe care le folosește în activitatea sa:
# utilizarea tehnologiilor de economisire a apei;
# cultivarea soiurilor locale;
# evitarea utilizării îngrășămintelor chimice;
# aplicarea metodelor regenerative în agricultură;
# crearea unui echilibru între tehnologie și forța de muncă manuală.
De asemenea, ei livrează produsele la birouri. În plus, mai efectuează și coșuri individuale, care de regulă includ: fructe proaspete, pomușoare și diferite tipuri de gustări. Bucătarul lor poate veni chiar la birou cu tot cu produsele alimentare și poate să pregătească masa de prânz pentru întreaga echipă sau gustări pentru a încheia săptămâna într-un mod mai deosebit.
Cel mai curios moment a fost când am aflat că EcoVillage Farms efectuează livrarea către clienți cu bicicleta. Fondatorul spune că „aceasta a fost o alegere ușoară, deoarece membrii echipei noastre de bază merg cu bicicleta tot anul, din motive funcționale. Am considerat că este ciudat – mai ales având în vedere câți moldoveni vizitează sau trăiesc în Europa, nimeni dintre ei nu a încercat serios să organizeze livrarea cu biciclete până acum. Avem șase bicicliști și intenționăm să adăugăm câteva biciclete electrice foarte curând pentru a ajunge rapid în toate colțurile orașului, mai ales când este atât de cald”.
„Ceea ce este important pentru noi este să fim accesibili, atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere economic”, povestește David.
Totodată, spune că nu-și dorește ca alimentele sănătoase pe care le livrează să depindă de clasa economică, tocmai de aceea a discutat cu mulți oameni și a ajuns la concluzia că 120 de lei pentru a face plinul cu alimente nutritive pentru două zile este un preț rezonabil pe piață.
Cum se efectuează livrarea?
# Livrarea se face în fiecare marți (vineri – doar prin acord prealabil) de curieri cu bicicletele.
# Pentru a efectua livrarea eco gratuită, este nevoie de cel puțin trei clienți la aceeași adresă sau de o comandă individuală de cel puțin 300 de lei.
# Costul livrării unei torbițe la o singură adresă este de 40 de lei, iar pentru două torbițe – 20 de lei.
Pentru mai multe detalii accesați AICI.