(video) Facultatea de Calculatoare, Informatică şi Microelectronică a UTM propune specialități pentru toți în condițiile revoluției digitale

circl1

Cunoscătorii spun că studiile de aici tind să fie similare celor de peste hotare, iar din această perspectivă studiile la Facultatea de Calculatoare, Informatică şi Microelectronică a Universității Tehnice din Moldova înseamnă prestigiu, perspective și modernitate.

Facultatea de Calculatoare, Informatică şi Microelectronică este unul dintre pilonii de bază ai Universității Tehnice din Moldova, e una dintre cele nouă facultăți ai celei mai importante instituții de învățământ superior din țară. În epoca digitalizării totale, când piața muncii cere tot mai mulți și mai mulți specialiști calificați în acest domeniu, facultatea este una strategică.

Schimbarea este esența facultății

Lectorul universitar Maria Oșovschi, șefa programului Robotică și mecatronică, activează de 15 ani la Facultatea de Calculatoare, Informatică şi Microelectronică. Ea este absolventa acestei facultăți și e unul dintre oamenii care cunoaște cel mai bine cum s-a dezvoltat această subdiviziune a UTM mai ales în ultima perioadă. „Facultatea s-a dezvoltat foarte mult. Au apărut specialități noi. Schimbarea este esența facultății noastre pentru că suntem racordați la domeniul digital, iar această lume se schimbă vertiginos.”

Conferențiara universitară dr. Irina Cojuhari, șefa programului Automatică și informatică, spune că în condițiile unei revoluții digitale la nivel global, facultatea are o ofertă educațională variată. „Facultatea este una de viitor, de perspectivă, astfel că se merită de aplicat la specialitățile dorite care acoperă cele mai vaste și interesante domenii.”

Proces didactic la nivel înalt

Facultatea de Calculatoare, Informatică şi Microelectronică are o bază didactică modernă la care studenții din generațiile anterioare nici nu visau. Aici există toate facilitățile pentru ca procesul didactic să decurgă la nivel înalt, spune dr. Mihail Perebinos, conferențiar universitar.

Lectora universitară Mariana Catruc, șefa programului Inginerie software, care are o experiență didactică de 22 de ani, susține că la facultate au fost create cele mai bune condiții de studii. „Grație partenerilor noștri, companii din domeniul tehnologiilor informaționale, s-au creat niște condiții la care acum 20 de ani nici nu visam.”

Deosebirea cea mai mare a Facultății de Calculatoare, Informatică şi Microelectronică de restul este că oferă specialități unice. „Respectiv, aici și abordările de predare sunt noi și diverse. De exemplu, învățământul bazat pe problemă dezvoltă abilitățile de lucru în echipă. Studiile se bazează pe simularea proceselor dintr-o companie care dezvoltă produse software, iar aici sunt importante atât competențele tehnice, cât și cele de comunicare”, mai povestește Marina Catruc.

Și lectorul universitar Andrei Poștaru, titularul cursurilor de Securitate a informației și Proiectare a produselor software, spune că procesul de instruire la facultate este divers. De la predarea clasică pentru un număr mare de studenți, până la predarea conform programului PBL, care prevede ca studenții să meargă la companii și să acumuleze experiență. „Nu există foarte multe facultăți în Moldova, care să permită studenților lucrul în companii. Din punct de vedere al studiilor IT, infrastructura în Moldova este similară cu cea de peste hotare, iar avantajele studiilor în Moldova ar fi că studentul este aproape de familia sa și își poate găsi un loc de muncă în Moldova cu un salariu competitiv”, susține lectorul universitar.

Profesorii învață mereu

La facultate învață nu numai studenții, ci și profesorii. „În fiecare an, cadrele didactice învață foarte mult pentru ca să fie în pas cu timpul, să le aducă studenților informația cea mai actuală”, mărturisește Maria Oșovschi.

Iar lectorul universitar Nicolae Ababii povestește că facultatea este dotată cu cele mai moderne săli de studii și laboratoare. „Specialitățile sunt dintre cele mai moderne, actuale și racordate la necesitățile pieței muncii.”

„Ce l-ar face pe un tânăr să vină la noi să-și facă studiile? În primul rând, că are posibilitate să obțină studii calitative acasă. Aici e platforma unde pot fi obținute niște specialități cu adevărat necesare. Chiar și în situația de criză pandemică în care ne aflăm, o specialitate obținută la noi îți permite să găsești un job”, susține cu încredere dr. Mihail Perebinos.

Admiterea 2020

Tinerii pot depune dosarele pentru concursul de admitere la ciclul I licență și ciclul II master la toate programele FCIM (detalii aici). Online, acest lucru va putea fi făcut în perioada 27 iulie-4 august, iar rezultatele intermediare vor fi făcute publice pe 7 august 2020. Ulterior, depunerea actelor în original se va face în perioada 8-18 august (programarea depunerii actelor în original se va face la numerele de telefon: 060302053, 060302054, 060302055), iar rezultatele finale vor fi anunțate pe 20 august.

Actuala Facultate de Calculatoare, Informatică și Microelectronică a UTM are o istorie de peste 50 de ani. De când s-a creat, facultatea a pregătit peste 10 000 de ingineri, iar circa 1 500 de tineri aleg în fiecare an de studii specialitățile acesteia.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților instituționale de comunicare ale universităților din Moldova”, ce se desfășoară cu sprijinul proiectului Tekwill, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. Conținutul acestui material reprezintă opinia exclusivă a autorului și nu reflectă neapărat poziția finanțatorilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente