De ce leul s-a apreciat în raport cu dolarul și euro

DSC_4184
Foto: diez.md

Dolarul a scăzut sub „pragul psihologic” de 17 lei de câteva zile. Un astfel de curs de schimb nu a fost înregistrat de circa 21 de luni, de la începutul lunii octombrie 2018, arată datele BNM. De asemenea, și euro de mai mult de o lună se află sub pragul de 20 de lei.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate în special de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă, scrie mold-street.com.

E de notat că tendința de apreciere a leului moldovenesc se menține deja de două luni de zile, după ce în perioada 11 martie-8 aprilie 2020 moneda națională a înregistrat o depreciere bruscă față de dolarul american.

De ce se apreciază leul

O analiză realizată de mold-street.com a arătat care sunt factorii ce contribuie la întărirea leului. În primul rând, e vorba de scăderea abruptă a consumului, care în condițiile în care este acoperit de importuri a generat și o reducere substanțială a acestora, fapt pentru care necesitatea de valută a scăzut.

Un alt factor sunt importuri mai ieftine. Astfel, pe lângă scăderea cantitativă a importurilor, pentru categorii importante de bunuri importate de Republica Moldova, cum ar fi petrolul sau gazele naturale, a avut loc și o ieftinire a acestora, care la fel scade din necesarul de valută pe piață.

Al treilea factor sunt banii din asistența externă – resursele din asistența externa și, în primul rând, creditul de 235 de milioane de dolari debursat de FMI, pe lângă rolul de stabilizator al bugetului public, au avut rolul de a aduce mai mult calm pe piață și au contribuit la echilibrarea pieței valutare și la suficiența de valută.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente