Pe 22 iulie 2020, la ora 9.0, reprezentanții organizației de tineri ai Partidului Acțiune și Solidaritate și ai Consiliului Municipal Chișinău s-au întrunit într-o conferință în incinta primăriei municipiului Chișinău pentru a aduce în atenție problema dotării cu calculatoare a persoanelor antrenate în procesul educațional desfășurat online.
Președintele organizației PAS Youth, Adrian Băluțel, declară: „În contextul digitalizării procesului educațional, din cauza pandemiei de tip COVID-19, s-a acutizat problema dotărilor școlilor, a copiilor și elevilor cu calculatoare pentru realizarea procesului de studii de la distanță sau în clase de studii digitalizate.
Circa 20 000 de copii din toate raioanele țării au fost lăsați în urma procesului educațional de la distanță, din motivul că nu au avut acces la calculator personal sau tabletă electronică.
În condițiile de digitalizare a procesului de studii, accesul la calculator sau tabletă pentru elevi este la fel de important ca și accesul la manuale școlare. Respectiv, imposibilitatea a zeci de mii de tineri de a participa eficient la procesul de studii din cauza faptului că nu au calculator sau tabletă prezintă direct o limitare a dreptului de acces la studii și educație de calitate”.
„În acest sens, astăzi, dorim să atenționăm public reprezentanții autorităților municipiilor din Republica Moldova și ai autorităților raionale, președinții de raioane și consilierii raionali din Republica Moldova că problema dotării elevilor și profesorilor cu calculatoare, laptopuri sau tablete este o problemă care ar trebui să-i preocupe și pe ei și că autoritățile raionale și municipale pot și trebuie să contribuie la dotarea cu calculatoare, laptopuri sau tablete a elevilor care nu au acces la aceste facilități. Mai mult ca atât, dorim să atragem atenția că în majoritatea țărilor autoritățile locale au jucat un rol determinant în asigurarea elevilor cu utilaje și tehnică pentru accesul la educația digitală și dorim să aducem un exemplu pentru toate autoritățile cum acest proces poate fi implementat și de ce este important pentru sistemul educațional”, precizează Adrian Băluțel.
Dumitru Ivanov, consilier al Primăriei Municipiului Chișinău vine cu ideea unui proiect de decizie a fracțiunii PAS din CMC pentru soluționarea deficitului utilajelor tehnologice pentru accesul la educație al tinerilor: „Astăzi, vreau să atrag atenția asupra faptului că sistarea procesului de învățământ și trecerea treptată a procesului de educație în regim online a evidențiat că nu toți elevii au putut participa la procesul de educație online din simplul motiv că nu dispuneau de mijloacele tehnice necesare. Conform rapoartelor Direcției generale educație, tineret și sport, în jur de 1 000 de elevi din Chișinău nu au avut acces la procesului educațional de la distanță. Dreptul la învățământ, specificat în articolul 35 din Constituția Republicii Moldova, trebuie asigurat indiferent de vârstă, gen sau capacitatea de a procura utilaje tehnice.
O soluție ar fi implicarea APL prin procurarea de tablete și distribuirea lor în rândul elevilor din familii care nu dispun de posibilități tehnice. Tabletele trebuie să aibă statut de unități de inventar precum cărțile, iar la finalul ciclului liceal să fie returnate instituției de învățământ.
Spre exemplu, municipiul Cluj-Napoca a inițiat procesul de inventariere a instituțiilor de învățământ încă la începutul pandemiei pentru a determina cine și ce posibilități tehnologice are, ulterior consiliul municipal a votat alocarea de bani din buget pentru procurarea de tablete pentru copii din municipiu. La începutul lunii mai, 2 098 de tablete au început a fi distribuite elevilor din Cluj-Napoca”.
„În scurt timp, fracțiunea PAS din CMC va veni cu un proiect de decizie care să prevadă:
- stabilirea ca prioritate pentru anul 2020 de asigurare cu tablete a elevilor din instituțiile de învățământ subordonate Primăriei municipiului Chișinău pentru a putea participa în procesul educațional online;
- stabilirea de către Direcția generală educație, tineret și sport a municipiului Chișinău a criteriilor pentru acordarea de tablete elevilor care învață în instituțiile de învățământ subordonate Primăriei municipiului Chișinău;
- inventarierea instituțiilor de învățământ pentru a determina numărul de elevi care nu dispun de utilaje tehnice necesare pentru a participa în procesul educațional în oraș;
- revizuirea bugetului pentru a putea aloca banii necesari procurării de tablete.
Mizăm pe faptul că o să avem sprijinul tuturor colegilor din consiliul municipal, al primarului general, cât și a prietenilor acestuia care l-au ajutat cu reparații pentru întreținerea birourilor”, conchide Dumitru Ivanov.
Vă reamintim că pe 1 iunie, organizația de tineri PAS a atras atenția asupra acestei probleme și asupra faptului că este nevoie de o abordare complexă și rapidă în dotarea cu calculatoare a elevilor și profesorilor care nu au un calculator, un laptop sau o tabletă personală.