Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au ajuns marţi, în a cincea zi a summitului de la Bruxelles, la un acord asupra bugetului destinat perioadei 2021-2027 şi asupra Fondului UE de relansare economică post-pandemie.
„Bună dimineaţa tuturor! Avem un acord. Am reuşit! Europa este puternică, Europa este unită!”, a declarat Charles Michel, preşedintele Consiliului European, la încheierea summitului Uniunii Europene.
Deal!
— Charles Michel (@eucopresident) July 21, 2020
Alături de el, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că este regretabil că au fost reduse finanțări de la diferite programe, cum ar fi programul pentru sănătate. Însă ea a adăugat că deși UE este adesea acuzată că a făcut „prea puțin, prea târziu”, acest lucru nu este valabil și acum. Mulțumindu-le lui Charles Michel şi cancelarului german Angela Merkel pentru eforturile lor în scopul ajungerii la un compromis, apreciind că acordul este dovada capacităţii Europei de a acţiona.
„Aşa epuizaţi cum suntem toţi acum, ştim că este un moment istoric pentru Europa”, a adăugat președinta Comisiei Europene, spunând totodată că „am negociat patru zile și nopți lungi, mai mult de 90 de ore, dar a meritat”.
După tratative maraton la primul summit „în persoană” după izbucnirea pandemiei, cei 27 de lideri europeni au aprobat pachetul uriaş de relansare economică a Uniunii Europene în urma crizei provocate de coronavirus, un plan de 1 824 de miliarde de euro compus dintr-un fond de redresare de 750 de miliarde de euro (Next Generation EU) şi un Cadru Financiar Multianual 2021-2027 (CFM) de 1 074 de miliarde de euro. De asemenea, liderii europeni au depășit dificultățile și în ce privește condiționalitățile, iar acordarea fondurilor europene va fi supusă în premieră criteriului respectării statului de drept, în timp ce acordarea granturilor din cadrul NGEU va fi evaluată din perspectiva obiectivelor cuprinse în recomandările specifice de țară. Acordul între șefii de stat sau de guvern a fost obținut la ora 6.30, marți dimineață, după patru zile și patru nopți de negocieri, transformând acest summit într-unul dintre cele mai lungi din istoria Uniunii Europene, transmite Reuters.
„O zi istorică pentru Europa”, a scris și președintele francez Emmanuel Macron pe Twitter, înaintea unei conferințe comune de presă cu cancelarul german Angela Merkel.
Jour historique pour l’Europe !
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) July 21, 2020
Premierul italian Giuseppe Conte, a cărui ţară este una dintre cele mai afectate de pandemia de COVID-19, s-a declarat mulţumit de planul de relansare „ambiţios” convenit de statele membre UE, ceea ce în opinia sa îi va permite Italiei să combată criza cu „forţă şi eficienţă”.
El a menţionat că 209 miliarde de euro, reprezentând 28 % din cele 750 de miliarde de euro convenite la summitul UE, vor fi destinate Italiei, dintre care 81 de miliarde de euro ca subvenţii şi 128 de miliarde de euro sub formă de credite.
Şeful guvernului spaniol Pedro Sanchez a salutat la rândul său acordul asupra planului de relansare economică a UE, „un mare acord pentru Europa”, mergând până la a-l califica un „adevărat plan Marshall”.
De asemenea și preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că România va beneficia de aproape 80 de miliarde de euro pentru proiecte europene, indicând construcţia de spitale, şcoli, modernizarea marilor sisteme publice, precum şi reconstrucţia economică.
Remarkable achievement for the #EU, remarkable achievement for Romania! #EUCO #NextGenerationEU
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) July 21, 2020
„Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice. Este de asemenea foarte important de știut că o parte semnificativă din acești bani va fi folosită pentru relansare, pentru revigorare economică”, a mai adăugat președintele României, transmite Digi24.
Din fondul de recuperare economică Next Generation EU (NGEU), statele membre vor putea beneficia de granturi nerambursabile în valoare totală de 390 de miliarde de euro și de împrumuturi de 360 de miliarde de euro. Această distribuție reprezintă o victorie pentru grupul statelor frugale – Austria, Danemarca, Olanda și Suedia – care nu au fost de acord cu alocarea inițială a acestui fond: 500 de miliarde de euro sub formă de granturi și 250 de miliarde de euro sub formă de credite.