Tinerii jurnaliști din Moldova se pot înscrie la bursa „Václav Havel 2020/2021” pentru un stagiu la Praga

4471A230-6D68-47BD-994C-BDE3FEF09793_w1023_r1_s
Foto: „Promoția” Havel 2019 la Howard Center for Investgative Journalism, SUA/Radio Europa Liberă

Scopul bursei „Václav Havel 2020/2021” este de a sprijini tinerii jurnaliștii din țările lipsite de libertate și independență mediatică pentru a-și exercita meseria în sprijinul pluralismului. Programul va ajuta stagiarii selectați la pregătirea pentru a fi exemple de standard în profesia jurnalistică, precum și de a fi lideri în comunitățile lor atât online, cât și în lume.

Acest proiect este o inițiativă comună a RFE/RL (Radio Free Europe/Radio Liberty) și a Ministerului Afacerilor Externe din Republica Cehă, care își propune să consolideze independența mass-media în țările Parteneriatului Estic și în Federația Rusă, fiind susținut de Fundația Dagmar și Václav Havel VIZE97.

Bursa este un program de șapte luni. Stagiarii vor petrece șase luni la sediul RFE/RL din Praga, unde vor primi zilnic instruire la locul de muncă și îndrumare în timp ce lucrează alături de profesioniștii experimentați ai RFE/RL. Cu două săptămâni înainte de stagiul de la Praga, stagiarii vor fi repartizați la un birou local RFE/RL  pentru a înțelege mai bine rolul și practicile editoriale locale și pentru a face cunoștință cu stafful din țara lor. Iar după perioada de stagiere din Praga, tinerii jurnaliști se vor reîntoarce la biroul local pentru ultima lună din cadrul proiectului.

De asemenea, stagiarilor le vor fi acoperite cheltuielile pentru cazare în Praga, asigurare medicală și organizarea navetelor tur-retur.

Menționăm că perioada de stagiere va fi din 4 ianuarie 2021, până în 30 iulie 2021.

Principalele componente ale programului sunt: 

# instruire și mentorat alături de profesioniștii experimentați din RFE/RL;
# instruirea și dezvoltarea abilităților jurnalistice pe platformele tradiționale, multimedia și digitale;
# participarea la discuțiile editoriale zilnice care informează o presă profesională și independentă;
# lucru asupra unui proiect personal;
# înțelegerea misiunii și practicii unui profesionist media liber și independent;
# bursa oferă de asemenea ateliere despre practici și instrumente jurnalistice, discuții cu oficiali guvernamentali, lideri civici și analiști regionali, vizite la mass-media și agenții de știri locale din Praga și oportunități de dezvoltare profesională în Republica Cehă și în străinătate.

Cererile sunt acceptate de la jurnaliștii din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina și Federația Rusă. De asemenea, stagiarii vor fi repartizați, pe perioada stagierii, unuia dintre serviciile de limbă menționate.

Jurnaliștii care se vor înscrie la bursă vor trece printr-un concurs fiind dintr-o țară a Parteneriatului Estic sau din Federația Rusă. De asemenea, solicitanții proiectului trebuie să aibă experiență de cel puțin doi ani în care lucrează ca jurnaliști, să poată să se dedice meseriei de jurnalist în țara sa origine, să împărtășească misiunea RFE/RL și să cunoască limba engleză.

Totodată, ei trebuie să demonstreze o cunoaștere nativă a limbi ruse, abilități de scriere și să aibă anumite experiențe TV sau digitale.

Vizită de studiu a stagiarilor în SUA. Foto: Ștefan Grigoriță

Cererea completă include următoarele materiale:

# declarație personală;
# trei materiale jurnalistice proprii;
# două scrisori de recomandare;
# curriculum vitae, inclusiv informații de contact;
# scrisoare către Václav Havel;
# în plus, stagiarii sunt rugați să spună cum au aflat despre bursă (de exemplu, site-ul web RFE/RL, Facebook, o referință profesională sau academică etc.).

Menționăm că data-limită pentru depunerea cererilor este 11 august 2020.

Pentru mai multe detalii și completare a cererii pentru bursă, accesează AICI.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente