Guvernul Trump renunță la decizia de a nu acorda vize studenților străini care vor urma cursuri universitare online

sua, studenți
Foto: medscape.com

Administrația Trump a renunțat la decizia sa controversată, marți, 14 iulie, de a anula vizele studenţilor străini ale căror cursuri se vor desfăşura online la începerea anului universitar din cauza pandemiei.

Decizia administraţiei de la Washington, anunţată de Poliţia Vămilor şi Imigraţiei (ICE) la 6 iulie, a fost atacată în justiţie de universităţile Harvard şi Massachusetts Institute of Technology (MIT), cu sprijinul a numeroase alte instituţii de învăţământ superior, sindicate ale studenţilor şi circa 20 de state americane.

Erau avute în vedere vizele F1 (pentru studii academice) sau M1 (pentru pregătire profesională).

Avocata generală din Massachusetts, Maura Healey, a spus într-o declarație că: „Această regulă ICE (U.S. Immigration and Customs Enforcement’s) a fost lipsită de sens și ilegală în momentul în care a apărut, iar Administrația Trump știa că nu are nicio șansă”.

„Acționam în instanță deoarece respectăm valorile noastre și rămânem vigilenți în raport cu protejarea studenților noștri internaționali căzuți sub incidența acestor perturbări dăunătoare”, povestește Healey pentru The Washington Post.

„Părţile au ajuns la un acord, guvernul a acceptat să anuleze decizia”, a făcut cunoscut judecătoarea într-o scurtă audienţă.

De asemenea, avocatul general din California, Xavier Becerra, care a condus un proces separat care contesta normele privind vizele, a declarat într-o declarație scrisă: „Acțiunile arbitrare ale lui Trump au pus în pericol sănătatea studenților și a comunității”.

„În plină criză economică și de sănătate publică, nu avem nevoie de guvernul federal care să-i alarmeze pe americani sau să irosim timpul și resursele cu decizii politice periculoase”, a spus Becerra într-un articol publicat de Reuters.

Totodată, administrația Harvard scrie pe pagina sa oficială următoarele: „Harvard și MIT au declarat că anunțul «surpriză» al ICE a fost nechibzuit și a pus în pericol viața studenților, a facultății și a staffului. Ambele instituții au spus că propunerea federală nu a reușit să ia în considerare lunile petrecute pentru planificarea anului universitar 2020/2021 în conformitate cu îndrumările ICE din 9 martie, care a fost eficient pentru «perioada de urgență» și care a permis ca vizele studenților internaționali să rămână active chiar dacă pandemia i-a obligat să se alăture cursurilor online. Harvard și MIT și-au anunțat recent planurile de a continua să utilizeze instrucțiunile orelor online în această toamnă, MIT planificând totodată câteva cursuri în clasă”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente