Moldova a primit primul lot umanitar din partea UE. Donația conține 1,5 milioane de unități de echipamente personale de protecție

Covid fete (8)
Foto: Simbol/OMS

Unul dintre cele mai mari ajutoare umanitare pentru lupta cu pandemia COVID-19 – ce conține măști medicale și respiratoare, ochelari și halate de protecție – a sosit astăzi în țară. Ajutorul a fost oferit de Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății.

Lotul cu echipament de protecție conține 1,21 milioane de măști medicale, 348 000 de respiratoare N95, 16 200 de ochelari de protecție și 36 000 de halate de protecție. Toate echipamentele livrate corespund standardelor de calitate și siguranță și sunt destinate lucrătorilor medicali din prima linie din instituțiile medicale de pe ambele maluri ale Nistrului.

Acesta este primul lot cu echipamente personale de protecție, în țară urmând să ajungă și alte echipamente de protecție – 330 000 de mănuși și dispozitive medicale, 356 de concentratoare de oxigen, 41 de monitoare pentru pacienți, 40 de ventilatoare, 215 pulsoximetre, 1 500 de seturi pentru testele de laborator și 12 000 de seturi pentru prelevarea probelor –, în valoare totală de 2,8 milioane de euro.

Donarea echipamentului personal de protecție face parte din răspunsul Uniunii Europene la pandemia COVID-19, ce a înregistrat peste 12 milioane de cazuri în 216 țări și teritorii în întreaga lume.

Pe 27 martie 2020, Uniunea Europeană a anunțat un pachet de asistență în valoare de 30,5 milioane de euro pentru a contribui la acțiuni de prevenire, detectare și răspuns la pandemia de COVID-19 în șase țări din Caucaz și Europa de Est, inclusiv Belarus. Fondurile inițiale au fost utilizate pentru a răspunde necesităților imediate de urgență, precum procurarea de echipamente personale de protecție, instruirea lucrătorilor medicali și alt personal implicat în lupta cu COVID-19 și informarea populației despre măsurile de protecție. Pe termen lung, asistența va fi destinată fortificării capacității țării de a răspunde la situațiile de urgență în sănătate publică.

Proiectul are la bază sprijinul continuu al Uniunii Europene, OMS și Națiunile Unite acordat Republicii Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente