(foto) Vernisaj online al romantismului german. Vă facem cunoștință cu opera pictorului Caspar David Friedrich

1009181816
Foto: cetateanx.blogspot.com

Astăzi, #diez vă face cunoștință cu opera pictorului german Caspar David Friedrich, recunoscut pentru „curentul” peisagist german din perioada timpurie (secolul al XIX-lea). Este cunoscut mai ales pentru peisajele sale alegorice care prezintă figuri contemplative conturate pe cer, noaptea matinală, copaci și ruine gotice. Interesul său principal ca artist a fost abordarea naturii, iar munca sa adesea simbolică și anticlasică încerca să transmită experiențele spirituale ale vieții.

Friedrich s-a născut la Greifswald, în nordul Germaniei, în 1774. A studiat la Copenhaga până în 1798, înainte de a se stabili la Dresden. Subiectele sale preferate au fost peisajele, în special cele din nordul Germaniei, picturi de păduri, dealuri, porturi, dimineți cețoase și alte efecte de lumină bazate pe o observație minuțioasă a naturii.

În 1808, într-o perioadă când Friedrich creștea în popularitate, el a expus una dintre cele mai controversate picturi, The Cross in the Mountains (Gemäldegalerie, Dresden). Friedrich spunea că razele soarelui la apus descriu formarea lumii precreștine. Muntele simbolizează credința de nezdruncinat, în timp ce brazii reprezentă speranța. El a fost apropiat de Philipp Otto Runge, alt pictor german notabil din perioada romantică și a reușit să câștige admirația poetului Goethe.

Redescoperirea sa a început în 1906, când la Berlin a avut loc o expoziție din 32 de picturi și sculpturi. În anii 1920, munca sa a fost apreciată de către expresioniști, iar în anii 1930 și 1940, suprarealiștii și existențialiștii s-au ocupat frecvent de opera lui. Astăzi este văzut ca o icoană a mișcării romantice germane și un pictor de importanță internațională.

Pentru a vedea mai multe lucrări ale pictorului, accesează AICI!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente