(video) PAS a înregistrat un proiect de lege care va eficientiza mecanismul de recalculare a pensiilor

Captură-de-ecran-din-2020-07-10-la-11.22.45-847×477

PAS a înregistrat o inițiativă legislativă care să contribuie la eficientizarea procesului de recalculare a pensiilor fără a obliga deplasarea cetățenilor la ghișeu și pentru evitarea rândurilor. Despre acest lucru au anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, deputații PAS Oazu Nantoi și Dan Perciun.

„Guvernarea Dodon are o atitudine absolut disprețuitoare față de cetățenii Republicii Moldova, dar în cazul dat față de cetățenii din grupul de risc. Această categorie de cetățeni sunt nevoiți să-și facă copii la niște documente, să stea la coadă și să se deplaseze în transport public în condițiile pandemiei”, a precizat deputatul Oazu Nantoi.

În context, deputatul Dan Perciun a anunțat că ieri, 9 iulie, fracțiunea PAS a înregistrat un proiect de lege care vine cu mai multe soluții pentru a evita pe viitor astfel de situații.

„Știți foarte bine că procesul de recalculare este gradual, în dependență de numărul de ani pe care o persoană i-a lucrat după stabilirea pensiei și dacă, la moment, vor solicita recalcularea circa 13 000 de persoane, atunci până în 2023 de ea ar trebui să beneficieze până la 100 000 de pensionari. În aceste condiții, dacă nu se va schimba cadrul legal, rândurile vor deveni și mai mari”, a punctat vicepreședintele PAS, deputatul Dan Perciun.

Ținând cont de faptul că cei care solicită recalcularea pensiilor fac parte din grupul de risc, menționăm necesitatea de a întreprinde măsuri urgente pentru a-i proteja. În acest sens, proiectul de lege prevede:
# posibilitatea de a depune cererea pentru reexaminarea pensiei cu trei luni înainte de termenul începând cu care se permite acordarea pensiei recalculate;
# posibilitatea de a depune electronic cererea cu utilizarea semnăturii digitale;
# posibilitatea de a depune cererea prin procură.

Menționăm că în conformitate cu ultimele date statistice oferite de către Casa Națională de Asigurări Sociale, la data de 8 iulie în toate subdiviziunile teritoriale ale CNAS, au fost recepționate cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă în număr de 7 889, ceea ce reprezintă 58 la sută către numărul scontat – 13 575.

Ponderea cea mai mare a cererilor depuse, 55 % din numărul total de cereri recepționate, revine solicitanților domiciliați în Chișinău și Bălți.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente