Ion Chicu a prezentat asumarea de răspundere a guvernului pentru modificarea bugetului de stat și pentru majorarea salariilor medicilor

ion_Chicu_parlament_XL

Prim-ministrul Ion Chicu a prezentat în plenul parlamentului asumarea răspunderii a guvernului pentru patru proiecte de lege. Două dintre acestea prevăd modificarea bugetului de stat și ridicarea salariilor pentru medicii din țară.

Primul proiect – majorarea salariilor pentru medici. Majorările vor avea loc etapizat, în felul următor: de la 1 septembrie – cu 30 %, de la 1 ianuarie 2021 – cu 30 % și în prima jumătate a anului 2021 – cu încă 40 %.

Cine va beneficia de majorări? Personalul medical (circa 4 500 la număr) din instituțiile din subdiviziunile medicale ale Ministerul Apărării, ale MAI, ale Administrației Naționale a Penitenciarelor, ale SIS, ale instituțiilor de asistență socială, ale centrelor de aziluri finanțate din bugetul de stat, ale ANSP, ale Agenției transplant, ale Centrului de Medicină Legală, ale Centrului Național de Transfuzie a Sângelui și ale Agenției Medicamentului și Dispozitivele medicale.

Al doilea proiect de lege prevede oferirea indemnizației urmașilor personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19.

De dreptul la indemnizație vor beneficia soțul supraviețuitor pentru o perioadă de cinci ani de la data decesului întreținătorului, copiii până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățământ de zi (secundar, mediu de specialitate și superior), până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani. În cazul în care nu există urmași din categoria celor menționați mai sus, indemnizația se acordă unuia dintre părinți.

Cuantumul indemnizației se stabilește în funcție de categoria de urmași. Astfel, pentru soțul supraviețuitor – în mărime de 50 % din baza de calcul; pentru copii – în mărime de 75 % pentru fiecare urmaș; pentru părinți – în mărime de 50 % din baza de calcul.

Totodată, proiectul prevede că cuantumul indemnizației calculate nu poate fi mai mic de 50 % din mărimea salariului mediu lunar din economia națională la data calculării indemnizației.

Conform documentului, indemnizația se stabilește din data decesului, dacă cererea și actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile din ziua respectivă.

Al treilea proiect de lege se referă la modificarea bugetului de stat. Cheltuielile la bugetul de stat se vor majora cu 1,28 de miliarde de lei, iar veniturile se estimează a fi 37,85 de miliarde de lei.

Deputații care nu sunt de acord cu asumarea de guvern sunt în drept, în termen de 72 de ore, să prezintă moțiunea pe marginea acestui document.

Documentul aprobat poate fi consultat mai jos.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente