(grafic) În Moldova nivelul sărăciei este mai mare în mediul rural și în familiile cu trei sau mai mulți copii

cropped-date-statistice
Foto: datestatistice.wordpress.com

Conform datelor recent publicate de Biroul Național de Statistică, familiile numeroase se confruntă cu un risc de peste două ori mai mare al sărăciei față de gospodăriile cu o singură persoană.

Sărăcia în Republica Moldova este măsurată folosind cheltuielile de consum și pragul absolut al sărăciei (format din două componente – alimentară și nealimentară), care este calculat într-un an specific și cuprinde valoarea monetară a coșului de consum considerat că asigură necesitățile de bază minimale acceptabile la nivel național.

Potrivit datelor statistice ale BNS, cea mai scăzută pondere a rata sărăciei (10,2 % în anul 2018) se înregistrează în gospodăriile formate dintr-un singur membru în vârstă de până la 60 de ani, iar cea mai ridicată (42,0 %) la gospodăriile cu trei sau mai mulți copii. Acest grup de gospodării reprezintă aproximativ 8 % din populație.

Un factor important în determinarea nivelului de bunăstare a populaţiei este mediul de reşedinţă. Conform statisticilor, populaţia din mediul rural este expusă unui risc de sărăcie mult mai mare decât populaţia din mediul urban. Rata sărăciei, în anul 2018, în mediul rural a constituit 31,6 %, faţă de 10,6 % în mediul urban. Comparativ cu anul 2017, se constată o descreştere uşoară atât în mediul rural, cât şi în cel urban.

Sărăcia variază și în funcție de nivelul de educație al capului gospodăriei. Respectiv, probabilitatea de a fi sărac este mai mică în cazul gospodăriilor cu un nivel mai înalt de instruire al principalului întreținător. Fiecare nivel de educație în plus înseamnă o scădere a riscului sărăciei, de la 5,2 % în cazul gospodăriilor unde capul gospodăriei are studii superioare până la 48,5 % pentru gospodăriile unde capul gospodăriei este fără studii.

Totodată, un interes sporit prezintă analiza ratei sărăciei după tipul gospodăriei. Astfel, rata sărăciei variază semnificativ, cea mai scăzută pondere (10,2 %) s-a înregistrat la gospodăriile formate dintr-un singur membru în vârstă de până la 60 de ani, iar cea mai ridicată – la gospodăriile cu trei sau mai mulți copii (42,0 %). Acest grup de gospodării reprezintă aproximativ 8 % din populație. Rata sărăciei pentru gospodăriile monoparentale cu copii este neobișnuit de scăzută în anul 2018, dar numărul de observații este relativ mic, astfel încât estimările ar trebui tratate cu precauție.

„În funcție de sursa principală de venit al capului gospodăriei, cele mai defavorizate sunt gospodăriile unde capul gospodăriei este lucrător pe cont propriu în sectorul agricol (42,2 %), după care urmează gospodăriile cu capul gospodăriei salariat în sectorul agricol şi pensionar (39,9 % și, respectiv, 28,9 %)”, scrie BNS.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente