Amenzi de până la 75 000 de lei sau închisoare de până la doi ani pentru participarea la cursele auto ilegale

media-150513036146827900-800×450

Parlamentul a votat modificarea Codului penal cu un articol care-i vizează pe participanții și organizatorii curselor auto ilegale. Prevederile conțin sancțiuni sub formă de amendă, muncă neremunerată în folosul comunității, privarea de dreptul de la conduce unități de transport și chiar închisoare, în funcție de gravitatea acțiunilor și a consecințelor participării la astfel de curse.

Astfel, alineatul 1 al noului articol prevede că participarea șoferilor la întreceri, concursuri sau antrenamente neautorizate pe drumurile publice se pedepseşte cu amendă de până la 32 500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore cu sau fără privarea dreptului de a conduce mijloace de transport pe un termen de până la doi ani.

Cât privește organizarea întrecerilor, a concursurilor sau a antrenamentelor neautorizate pe drumurile publice se precizează că se pedepsește cu amendă în mărime de la 67 500 de lei până la 75 000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de la unul la doi ani.

Potrivit Ministerului Justiției, prin curse ilegale se înțelege, de obicei, o formă nesancționată și ilegală de curse auto care au loc pe drumurile publice.

„Cursele ilegale sunt asociate nu numai cu siguranța rutieră și a traficului, ci și cu riscul de a provoca vătămări grave ale integrității corporale sau chiar decesul persoanei. Acestea sunt de asemenea legate de comportamentul antisocial, de daune aduse proprietății și sunt asociate cu consumul de alcool și de substanțe narcotice.

Prin urmare, este de responsabilitatea statului să întreprindă măsuri pentru a aborda problema curselor stradale ilegale și a comportamentului asociat cu acestea.

În ultima perioadă de timp, se atestă o creștere accentuată a popularității curselor stradale atât la nivelul statelor europene cât și la nivel național”, susține Ministerul Justiției.

Potrivit notei informative a proiectului, subiecți ai infracțiunii pot fi persoanele care la momentul săvârșirii faptei au atins vârsta de 16 ani și se aflau la volanul mijlocului de transport.

Potrivit reglementărilor propuse, este suficient ca făptuitorul să conducă de facto un mijloc de transport, chiar dacă această calitate nu se sprijină pe o recunoaștere oficială.

„Lipsa permisului de conducere nu poate servi ca temei pentru liberarea făptuitorului de răspundere penală, nu contează nici faptul dacă conducătorul mijlocului de transport este sau nu proprietarul acestuia”, se arată în nota informativă a inițiativei legislative.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de TelegramRO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente