Administrația Trump retrage SUA din Organizația Mondială a Sănătății. „Congresul a primit o notificare oficială marți”

Donald Trump Hosts Nevada Caucus Night Watch Party In Las Vegas
Foto: Ethan Miller/Getty Images

Administrația Trump a notificat Congresul și Organizația Națiunilor Unite anunțând că urmează să se retragă din Organizația Mondială a Sănătății, spun mai mulți oficiali din interioriul administrației, conform CNN, citat de Digi24.

Naţiunile Unite a confirmat că a primit luni scrisoarea de retragere a SUA din OMS.

Retragerea Statelor Unite din OMS va intra în vigoare pe 6 iulie 2021, la un an după notificarea oficială de marţi. SUA sunt membru fondator al OMS, în 1948, și cel mai mare contribuabil la bugetul organizației.

Senatorul democrat Robert Menendez a scris pe Twitter că: „Congresul a primit o notificare oficială că președintele Statelor Unite a retras țara din Organizația Mondială a Sănătății în mijlocul unei pandemii. Să califici răspunsul lui Trump la criza COVID-19 drept haotic și incoerent este prea puțin. Această acțiune nu va proteja viețile și interesele americanilor – îi ține pe americani bolnavi și pe America singură”.

Un oficial de la Departamentul de Stat a confirmat, de asemenea, că notificarea de retragere a fost trimisă către secretariatul general al ONU. Surse ale CNN spun că scrisoarea este foarte scurtă – trei propoziții – și va declanșa un proces de retragere din OMS care va dura un an.

Decizia lui Trump vine în contextul în care Statele Unite trec printr-o creștere masivă a cazurilor de infectare cu noul coronavirus – aproximativ 50 000 de cazuri pe zi la nivel național.

Candidatul democraților la președinția SUA, Joe Biden, a promis că în caz de victorie în alegerile din 3 noiembrie, chiar „în prima zi” a preşedinţiei sale va anula decizia preşedintelui Donald Trump de a retrage Statele Unite ale Americii din Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente