Administraţia pentru Medicamente şi Alimente din SUA a autorizat marketingul dispozitivelor de încălzire a tutunului ca „produse cu risc modificat”

FDA-1250×650

Administraţia pentru Medicamente şi Alimente din SUA (FDA) a anunțat într-un comunicat că autorizează marketingul dispozitivelor de încălzire a tutunului, clasificându-le ca „produse cu risc modificat” (MRTP). Este al doilea set de produse autorizate cu această calificare și primele din seria celor de tutun care primesc ordine de „modificare a expunerii”. FDA spune că prin acest proces va putea monitoriza mai bine informația direcționată consumatorilor, inclusiv evaluarea potenţialului unei utilizări mai mari în rândul tinerilor.

Prin calificarea MRTP, se autorizează marketingul unui produs ca având un nivel redus sau prezentând o expunere redusă la o anumită substanță ori care nu include substanța respectivă atunci când emiterea ordinului este așteptată să fie în beneficiul sănătății populației”, se explică în comunicat. Mai mult decât atât, autorizarea acestor produse impune companiilor să efectueze o supraveghere postcomercializare și studii pentru a determina dacă ordinele MRTP continuă să fie corespunzătoare, inclusiv evaluarea potențialului unei utilizări mai mari în rândul tinerilor.

„Prin intermediul procesului de aplicare a MRTP, FDA intenţionează să se asigure că informaţiile adresate consumatorilor referitoare la riscul redus sau expunerea redusă determinată de utilizarea unui produs din tutun este susţinută de dovezi ştiinţifice care pot fi înţelese”, a declarat Mitch Zeller, J.D., director al Centrului pentru Produse din Tutun al FDA. „Datele puse la dispoziţie de companie arată că vânzarea acestor produse cu informaţii autorizate ar putea ajuta fumătorii adulţi dependenţi să facă tranziţia de la ţigări şi să reducă expunerea lor la chimicale dăunătoare, dar numai dacă fac trecerea completă. FDA va monitoriza îndeaproape modul în care IQOS este utilizat de către consumatori, pentru a determina dacă aceste produse respectă acest potenţial şi nu provoacă o creştere a utilizării în rândul tinerilor. Oamenii, în special tinerii, dacă nu folosesc în prezent produse din tutun, ar trebui să nu înceapă să le folosească şi niciun alt produs din tutun”, a mai menționat el.

Această decizie nu presupune că FDA aprobă aceste produse, dar permite companiilor să le promoveze cu informațiile deja verificate prin probe: produsele respective încălzesc, dar nu ard tutunul, acest lucru reduce producerea substanțelor dăunătoare, studiile arată că trecerea completă de la ţigările convenţionale la sistemul dat reduce semnificativ expunerea corpului la chimicale dăunătoare sau posibil dăunătoare.

Sistemele de încălzire a tutunului includ un dispozitiv electronic care generează un aerosol care conţine nicotină, prin încălzirea unor beţişoare umplute cu tutun învelite în hârtie. În aprilie 2019, FDA a autorizat comercializarea acestor produse fără informaţii referitoare la riscurile modificate, prin intermediul unei proceduri de aplicare pentru tutun numite premarket tobacco application (PMTA).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente