17 studenți de la UTM au participat la școala de vară online „Dezvoltarea industrială durabilă în contextul integrării europene”

6

În perioada 29 iunie-3 iulie 2020 la FIEB, UTM s-a desfășurat școala de vară online „Dezvoltarea industrială durabilă în contextul integrării europene”. Aceasta a fost organizată în cadrul programului Erasmus+, Acțiunea Jean Molnnet Module EU4SID.

Conform agendei, echipa EU4SID, reprezentată de coordonatorul proiectului Cornelia Crucerescu și membrii echipei de proiect Rafael Cilociși Veaceslav Bârdan, a trezit interesul studenților cu subiecte relevante la tematica evenimentului.

Au fost inițiate discuții pe marginea prezentărilor invitaților speciali, reprezentanți ai instituțiilor publice, ONG-lor și întreprinderilor private.

Constantin Țurcanu, șef Direcția analiză, inovare și instruire, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, a prezentat etapele implementării Programului de ecologizare a ÎMM în RM (aprobat prin Hotărârea de guvern nr. 592/2019) în scopul promovării, susținerii și dezvoltării capacităților ÎMM pentru a adopta practici de ecologizare a proceselor de producere și prestare a serviciilor. Implementarea programului de ecologizare și a planului de acțiuni sunt finanțate din bugetul de stat al Republicii Moldova și sunt susținute prin intermediul proiectului EU4Environment, finanțat de Uniunea Europeană.

Studenții au fost entuziasmați să afle detalii despre practica în dezvoltarea unei afaceri ecologice, adresând întrebări directorului întreprinderii SRL „Glacial Empire”, Andrei Albu.

Ghenadie Grubîi, specialist principal al Agenției „Moldsilva”, a venit cu informații actuale și interesante despre rolul pădurilor în ecosistemul unei țări și practicile europene privind managementul forestier durabil.

Un interes deosebit a trezit informația despre realizările și perspectivele privind eficiența energetică în RM, racordate la politicile europene, prezentată de către Nicolae Magdîl, consultant superior, Direcția politici în domeniul energetic, Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Natalia Guranda, expert de mediu al ONG „EcoContact”, a oferit multiple detalii privind regulile economiei verzi promovate de UE și aspectele evaluării impactului de mediu al afacerilor.

Pavel Tuhari, director „Unisim-Soft” SRL, a atras atenția studenților spre digitalizarea proceselor de business și diversitatea lor, specificând care sunt etapele implementării unui proces digitalizat.

Școala de vară s-a desfășurat utilizând platforma Microsoft Teams, cu participarea a circa 17 studenți de la diverse facultăți ale UTM: FIEB, FTA, FCIM, FCGC, FTP, FIMIT.

Proiectul EU4SID este implementat cu sprijinul UE prin intermediul programului Erasmus+. Vezi mai multe detalii despre program – AICI.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente