Media socială treptat devine un „pilon” utopic care nu neapărat își păstrează autenticitatea ideii de demarare. În special Instagram-ul, care dintr-un perete virtual ce cuprindea informații despre „ce mai fac” prietenii noștri, acum ne face cunoștință cu personaje și tendințe noi. Rețelele de socializare se transformă în goană după „ceva”. Despre această goană am și încercat să aflăm, abordând astfel fenomenul concursurilor de pe Instagram, fiindu-ne curioasă partea juridică a acestora, opiniile influencer-ilor implicați, dar și părerea „generației Instagram” despre tendințele care acaparează această platformă.
De câțiva ani, în special în ultima perioadă, a apărut o serie de termeni și activități noi în mediul online, ba mai mult, se pare că începe să se dezvolte o nouă „industrie”. Citisem recent un articol în care se povestea în termeni „pământești” despre industria Influencer Marketing, care actualmente nu este nimic altceva decât o abordare nouă a marketingului, care se regăsește pe platformele media de socializare. Cu ce se hrănește această industrie? Aceasta este o altă întrebare.
Dar mai întâi de toate, cine totuși este influencer-ul, ce „mănâncă” el și ce „hrană” oferă celor de pe Instagram?
Cel mai simplu e să apelăm la o definiție care exprimă limpede esența acestei noi „meserii «instagramabile»”, iar pentru a înțelege esențialul, trebuie să pornim chiar de la verbul „a influența”, acesta fiind și semiotica expresiei, adică „o persoană care influențează”. Ce și pe cine? Iată vine și cealaltă întrebare. Treptat vom încerca să oferim răspunsuri.
Într-un articol scris de Florin Grozea, despre „era” social media și industria influencer-ilor care pune în circulație o nouă formulă de marketing orientată spre calcule matematice simple (influencer = creator de conținut + audiențe relevante), în care tot ce contează este produsul final, direct proporțional cu numărul de urmăritori ai unui cont de Instagram, se descrie absolut sintagma a tot ce cuprinde cuvântul influencer și derivatele lui. „În contextul istoric, cuvântul (influencer) era folosit în special pentru liderii de opinie ale căror acțiuni și afirmații influențau agenda de discuții și opiniile unor mase mari de oameni. În ultimii ani, influencer este folosit mai ales în contextul rețelelor de socializare și se referă în continuare la un om care influențează comunități. Doar că nu mai este neapărat un lider politic sau un jurnalist celebru, poate fi și un artist, un fotbalist, un blogger sau chiar o celebritate construită exclusiv online. Așadar, când vorbim despre influencer-i în contextul influencer marketing, ne referim la o persoană care are comunități online pe o platformă de media socială, comunități care o urmăresc și care au încredere în el/ea.”
Tot mai mult găsim pe internet tutoriale, workshopuri și webinar-uri despre cum să devii un influencer și cum să ajungi să fii acel „lider de opinie” care adună cu orice scop urmăritori. Adevărul este că „revista Instagram” relatează despre cum se trăiește în această nouă lume virtuală unde totul este frumos, simplu și ușor de câștigat.
Trebuie să fii „instagramabil”. Urmând această condiție, influencer-ii întreprind „exerciții economice” prin care „vând” nu doar produse la care fac publicitate, ci și etichete cu instrucțiuni despre „cum trebuie să fim”, pentru că în Instagram totul, aproape întotdeauna, se arată a fi perfect. Despre partea opusă, unde se reflectă „adevărul” online, cunoaștem foarte puțin. Pentru că nu întotdeauna o ciocolată e gustoasă doar dacă are un ambalaj frumos, alt lucru este că imaginea deseori se vinde cel mai rapid. Dacă până nu demult era la modă să cumperi cărți motivaționale despre „Cum să devii milionar respectând 10 pași”, acum internetul este potopit cu informații despre „Cum să devii un influencer de succes”, care în principiu se bucură de aceeași atenție din partea unei audiențe de oameni motivați să facă bani ușor.
Giveaway este un cuvânt mainstream în mediul online. Este de fapt un concurs sau o tombolă. Adică o persoană influentă sau, mai bine zis, influencer-ul despre care tot vorbim postează un concurs precedat de două-trei reguli simple, cu o durată relativ scurtă și cu o tragere la sorți prin anumite aplicații online, după care tot el rămâne în pușculiță cu un număr de urmăritori, iar unul dintre participanți – cu un premiu.
Astfel, giveaway-ul a devenit o metodă profitabilă de a crește numărul de urmăritori. Tocmai de aceea, spațiul online din întreaga lume are în față acest fenomen, și nici Instagram-ul din Republica Moldova nu rămâne repetent la acest capitol, pentru că în ultima perioadă sunt tot mai discutate concursurile cu premii bănești mari sau, și mai mult, mașini luxoase sau apartamente.
L-am apelat pe Emilian Crețu, cel care a promovat anterior un concurs organizat de anumiți influencer-i și care i-a făcut pe oameni să-și pună anumite întrebări. Este vorba de o mașină care s-a pus în „jocul” concursului la promovarea căruia a participat și Emil (postarea fiind deja ștearsă de către organizatori). De aceea, am considerat corect să aflăm opinia lui vizând această temă foarte discutată în mediul online.
„Oamenii care sunt gata să achite pentru promovare o fac benevol”
„Pe lângă tot hate-ul care circulă acum pe Internet, în primul rând vreau să zic că eu nu cresc vlogger-i, ca să fie clar pentru toată lumea. Și nimeni nu o să-l depășească pe Emilian Crețu, chiar dacă vor avea mai mulți urmăritori. Emilian Crețu este unic, iar frustrările altor oameni nu le înțeleg!”
După câteva zile de la finalizarea concursului cu mașina, Emilian a anunțat că va da start unui concurs personal pe pagina sa de Instagram. Politica concursului fiind total opusă celei la care el anterior a fost promotor. Cum? Simplu, la acest concurs sponsorii nu sunt influencer-i și deținători de afaceri. Fapt pe care Emilian îl explică în felul următor:
„Sponsori vor fi doar firme din Republica Moldova. Până acum, aceste companii achitau pentru publicitate fie pe internet, fie la TV, acum însă ele sunt de acord să pună o sumă de bani care nu este mică și să cumpere împreună cu alți sponsori un premiu pentru cineva care urmărește pagina mea. Nu este o loterie, eu nu pun oamenii sub nicio formă să cumpere o mașină, eu îi îndemn să urmărească o listă de sponsori, lucru care le ia 15 secunde din viața lor. Oamenii care sunt gata să achite pentru promovare o fac benevol, nu m-am băgat în buzunarul nimănui și n-am cerșit niciun leu de la nimeni. Ei au nevoie de promovare, eu pot să le-o ofer, dar o ofer în schimbul unui premiu pentru oamenii care urmăresc pagina mea și ulterior trebuie să urmărească și pagina lor. Cât câștig pe aceste concursuri? Milioane de euro câștig!”
https://www.instagram.com/p/CB5sdmIDhjH/?utm_source=ig_web_copy_link
Lucruri aparent bine explicate până aici, cu excepția mesajelor de la persoane „mistice” care vin pe numerele de telefon ale oamenilor care au ales să se împartă cu „fenomenul” pe paginile lor de Facebook.
„Decât să te angajezi să responsabilizezi 350 000 de oameni, mai bine îl responsabilizezi pe omul care influențează acești oameni”
Poate fi oare responsabilizată comunitatea care urmărește un influencer sau toată conștiinciozitatea trebuie să cadă pe umerii celui care adună oameni pe contul său? Dacă înainte cei mai mari influencer-i erau oratorii care erau capabili să facă între mulțimi liniște și să se facă auziți, astăzi, „oxigenul Instagram” a schimbat drastic regulile, or, aceste reguli au fost modificate de izbucnirea nedirijată a concursurilor, care nu urmăresc nimic altceva decât „cantitatea” și nu „calitatea”. Întrebând-o pe Nata Albot cine trebuie să gestioneze acest aspect, ea ne-a răspuns că:
„Decât să te angajezi să responsabilizezi 350 000 de oameni, mai bine îl responsabilizezi pe omul care influențează acești oameni. Contează cine ești și ce promovezi, fie că alegi să fii un «erou» sau «antierou». Un influencer în primul rând trebuie să fie capabil să-și cunoască comunitatea și să o direcționeze în conformitate cu valorile pe care le promovează”.
Dar încă un moment care ne-a captat atenția și pe care vrem să-l menționăm este episodul emisiunii „Internetu’ Grăiește” moderată de Nata Albot și Andrei Bolocan, care a atins subiectul concursurilor și nu neapărat partea bună a acestora, ci mai degrabă momentele mai puțin transparente despre care participanții la concursuri nu-și prea dau seama.
Demersul pe care l-a făcut emisiunea „Internetu’ Grăiește” subliniază încă odată ideea că, contextul în care ia amploare această goană după gratuități nu doar educă o generație dornică de o „șară”, ci și despre momentul în care pe seama acestor concursuri anumiți oameni devin influenți fără ca să fie testată și verificată capacitatea și calitatea lor umană.
Ce înseamnă o influență sănătoasă
Dar, ca și orice lucru, o activitate se construiește după anumiți algoritmi fie pozitivi, fie negativi. Idei pe care am încercat să le ordonăm cu membrul echipei Influencers Hub, Artur Gurău. Curiozitatea noastră despre „facultatea” Instagram nu s-a axat doar pe goana după premii și bunuri dobândite gratuit, prin câteva clicuri, dar și cum „trebuie” să fie un influencer care poate educa și lansa mesaje pozitive comunității sale.
„Deși Influencers Hub este un proiect pe care l-am lansat un an în urmă, eu vin din domeniul marketingului și am lucrat cu influencer-ii. Astfel, am creat o organizație internațională care se numește Digital Communications Network, iar doi ani în urmă, în cadrul acestui proiect am realizat un studiu privind influencer-ii, în care noi nu doar am analizat cine sunt influencer-ii, dar care sunt tacticile, strategiile și impactul lor.
O influență sănătoasă nu înseamnă doar să distrezi oamenii oferindu-le gratuități permanent, dar să încerci cu adevărat să faci un conținut util. Influența sănătoasă este atunci când lansezi niște mesaje pozitive care sunt menite să producă o schimbare. Din punctul meu de vedere, un creator de conținut poate să-și identifice pentru el o anumită arie, unde să-și poată formula propriul «mesaj» cu adevărat pozitiv și de impact cu care să influențeze audiența sa aliniată la aceste obiective.”
Concursurile de pe Instagram cresc asemeni „ciupercilor după ploaie”. Ce înseamnă totuși să promovezi un conținut valoros, crescând o comunitate organică care să nu fie cu tine doar pentru „goana după premii”, ci să se alinieze ideilor și mesajelor pe care le transmiți? Artur spune că vede acest „tablou” al concursurilor în felul ce urmează.
„Nu contează cât de mulți urmăritori are un creator de conținut, dar cine sunt ei și care sunt motivele pentru care îl urmăresc”
„Sintagma pe care le-o atribui concursurilor este «cu regret», deoarece cred că posibilitatea de a comunica cu ajutorul influencer-ilor este mult mai adevărată și mult mai autentică față de televiziune, de exemplu. Pentru mine contează ca audiența mea să fie în tandem cu viziunile pe care le am și le promovez, cu valorile pe care le am. Am un cuvânt inventat atribuit persoanelor care participă doar la concursuri, le spun «sharovic». Astfel, valoarea unui «sharovic» este zero, pentru că aceste concursuri nu dau nimic altceva decât niște cifre în plus ca ei să se simtă pentru moment mai bine, lucru care de fapt nu valorează foarte mult. Ce valorează cu adevărat este încrederea pe care o au oamenii față de ceea ce promovezi tu. Nu contează cât de mulți urmăritori are un creator de conținut, dar cine sunt ei și care sunt motivele pentru care ei îl urmăresc. Eu mai bine aș investi în publicitate pentru Instagram, decât în sponsori care pur și simplu au un anumit număr de urmăritori și sunt din categoria «goană după premii».
Da, acești organizatori de concursuri, la un moment dat, vor avea un număr mare de abonați, dar apoi vor suferi din cauză că ei vor pleca unul câte unul. Mai mult, faptul că tu ai mai mulți urmăritori, dar ei nu interacționează cu conținutul tău, va duce ulterior la consecința că urmăritorii tăi organici nu vor vedea ceea ce vrei să promovezi tu și astfel impactul tău va descrește. Și dacă ei vor să transforme asta într-un fel de Loteria Moldovei, păi vor fi obligați să facă acest lucru la fel cum o face în fiecare lună Loteria Moldovei, dar deja acești influencer-i trebuie să se întrebe în ce fel de industrie participă, vor să fie concurenți ai loteriei sau vor să creeze conținut valoros, care să fie interesant și util pentru audiența lor.”
„Un câmp interesant pentru juriști”
Perspectiva juridică a acestui subiect am discutat-o cu Maxim Macovei, jurist în cadrul B.A.A. „Efrim, Roșca și Asociații”, care anterior, într-o postare pe Facebook, a făcut trimitere la subiectul giveaway-urilor. Ceea ce ni s-a părut curios este faptul că a abordat acest subiect prin prisma juridică, lucru care s-ar părea că nu prea are nimic în comun cu Codul civil, spunând că acest subiect „este un câmp interesant și pentru civiliști”.
Maxim Macovei s-a arătat deschis la solicitarea noastră de a ne explica mai detaliat în termeni juridici despre prezentarea acestei activități în spațiul online. Mai mult ca atât, a efectuat un studiu de caz împreună cu Andrei Jizdan, contabil, Managing Partner „Jizdan & Partners”, despre ipotezele care produc o serie de consecințe juridice și fiscale.
(i)Legalitatea acestor concursuri
„În ultimele luni, spațiul digital coabitat de influencer-ii din Republica Moldova este un câmp interesant și pentru juriști, contabili. În trend sunt concursurile, însă un soi de concursuri complexe din punct de vedere juridic și fiscal (nu cred că cineva se preocupă la moment de asta).
Esența concursurilor pe scurt.
# X, influencer, urmărește 20-30-40 de persoane (îi vom numi sponsori, cum sunt numiți pe Instagram). Dacă dorești să participi la concurs, trebuie să dai «Urmărește» tuturor sponsorilor pe care îi urmărește X (în continuare influencer).
# Tragere la sorți. Dacă ești ales și dacă ai îndeplinit toate condițiile menționate în postarea influencer-ului, câștigi un premiu, un bun (au fost cazuri cu apartamente, telefoane, sume de bani, mașini).
# Sponsorii, pentru a participa la concurs, achită influencer-ului de regulă o sumă de bani. Influencer-ul le promite în schimb urmăritori pentru această sumă. Poate fi o înțelegere cu privire la o cifră exactă de urmăritori sau alte formule (nu mai puțini decât Y urmăritori, între A și B urmăritori sau fără a fi stipulate cifre exacte). Ideea este că influencer-ul are mulți urmăritori, iar urmăritorii săi, pentru a avea șansa de a câștiga premiul, dau «Urmărește» și sponsorilor. În așa mod, sponsorii se aleg cu urmăritori care vin de la influencer.
În spațiul public sunt deja și discuții cu privire la (i)legalitatea acestor concursuri, unii afirmă că ele nu ar fi legale, alții se preocupă de presupusa evaziune fiscală a părților implicate, alții au dubii cum pot fi încadrate juridic și fiscal aceste concursuri. Noi nu pretindem că facem calificarea care va fi împărtășită și de Serviciul Fiscal sau alți juriști, dar este un exercițiu care sperăm că va fi util comunității și poate va stârni interes în rândul celor care se implică în asemenea concursuri pentru a evalua potențialele riscuri.
Vom analiza mai multe ipoteze care produc diferite efecte și consecințe juridice, fiscale.
Ipoteza 1. Influencer-ul, sponsorul și câștigătorul concursului sunt persoane fizice
1.1. Raportul sponsor-influencer
Calificare juridică. Ce reguli, norme aplicăm între influencer (persoană fizică) și sponsori (persoane fizice)? La momentul actual, în cele mai multe cazuri, reieșind din informația de care dispunem (sperăm să greșim), între influencer-i și sponsori nu sunt întocmite documente în formă scrisă care ar stipula drepturile și obligațiile părților, la ce se obligă fiecare, care sunt condițiile cooperării, obiectul contractului. Însă asta nu înseamnă că raportul și înțelegerea lor plutește într-un vid legislativ. Dacă nu se vor preocupa ei să stabilească cadrul aplicabil înțelegerii, în orice caz se vor aplica anumite prevederi din actele normative. Care? Cel mai probabil, având în vedere că sponsorii achită o sumă de bani, iar influencer-ul le generează în schimbul acestei sume un flux mai mare de urmăritori pentru paginile sponsorilor (de fapt acesta este interesul de bază pentru care sponsorul achită suma de bani), se vor aplica prevederile care reglementează contractul de prestări servicii. Obligația sponsorului este de a achita bani, obligația influencer-ului este de a efectua toate acțiunile necesare în vederea desfășurării concursului, inclusiv de a include în condițiile concursului mențiunea că pentru participare este obligatorie urmărirea paginii sponsorului. Drept rezultat, un efect implicit este și mărirea fluxului de urmăritori pe pagina sponsorului. Calificăm relația dintre influencer și sponsor drept un contract de prestări servicii. Pentru a-și proteja interesele, o persoană diligentă cel mai probabil va insista să fie încheiat contractul în formă scrisă pentru a nu lăsa loc de interpretări și consecințe nefavorabile.
Aspecte fiscale. Un influencer, de regulă, primește de la mai mulți sponsori mijloace bănești, o parte constituind onorariul influencer-ului pentru organizarea concursului, iar cealaltă parte urmând a fi utilizată pentru procurarea cadoului/câștigului (de ex. un telefon mobil sau o sumă de bani).
Venitul obținut de influencer de la sponsor din prestarea serviciilor de organizare a concursurilor constituie obiect al impunerii cu impozitul pe venit pentru persoanele fizice rezidente, cetățeni ai Republicii Moldova, care urmează a fi declarat la codul C4 «Alte venituri impozabile» în Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (forma CET 18) pentru anul în care au fost încasate (art. 14, alin. (1), lit. b) din Codul fiscal). Potrivit prevederilor art. 18 lit. a) din Codul fiscal, venitul provenit din activitatea profesională sau din alte activități similare constituie surse de venit impozabile.
1.2. Raportul influencer-câștigătorul concursului
Calificare juridică. Aici pot fi mai multe interpretări. Cea mai echitabilă soluție pentru a apăra juridic interesele câștigătorului ar fi calificarea promisiunii de a oferi un premiu drept o promisiune publică de recompensă (art. 1 959-1 962 din Codul civil) dacă participantul a îndeplinit anumite acțiuni (aprecierea postării, urmărirea sponsorilor, comentariu la postare etc.) la alegerea câștigătorului prin tragerea la sorți. Astfel, premiul concursului este remunerarea promisă de influencer dacă participanții vor îndeplini anumite acțiuni. Sunt mai mulți participanți. A fost tragerea la sorți. Este ales câștigătorul în mod aleatoriu. Acesta din urmă primește recompensa – premiul.
Considerăm că interpretarea transmiterii premiului de la influencer către câștigător drept donație este defavorabilă câștigătorului din punct de vedere al riscurilor juridice (posibilitatea ulterioară de a revoca donația de către influencer dacă va fi în stare de nevoie etc.) asociate cu donația.
Aspecte fiscale. Dacă acceptăm calificarea transmiterii premiului de la influencer către câștigătorul concursului drept recompensa care izvorăște din promisiunea publică (postarea prin care au fost anunțate premiile și condițiile concursului), atunci această recompensă (adică premiul: suma de bani, telefonul, calculatorul) este un venit pentru câștigător, care urmează a fi impozitat suplimentar.
Calificarea transmiterii premiului drept donație va avea alte consecințe fiscale. Dacă este să rezumăm pe scurt, atunci când acesta va fi calificat drept donație, impozitul va trebui să fie achitat (dacă se întrunesc anumite condiții) deja de influencer, nu de câștigător (ca în cazul de mai sus). În cazul în care influencer-ul face donație de mijloace bănești, în scopuri fiscale aceasta va constata venit. Prin urmare, dacă veniturile influencer-ului oficial sunt de 1 000 de lei pe an, iar donația este de 1 500 de lei, se va impozita cu 12 % acest surplus de 500 de lei. În cazul în care influencer-ul face donație un bun (telefonul, calculator etc.), în scopuri fiscale acesta va constata venit. Dacă acel telefon transmis este evaluat, spre exemplu este evaluat pe piață sau baza lui valorică maximală este de 1 000 de euro, se va achita impozit de 12 % din această sumă.
Însă reiterăm că în opinia noastră, construcția corectă și echitabilă nu este donația în acest caz, dar promisiunea publică de recompense și impozitarea corespunzătoare, deci se impozitează câștigătorul. Timpul va arăta ce poziție va lua Serviciul Fiscal în acest sens.
Ipoteza 2. Influencer-ul și câștigătorul sunt persoane fizice, iar sponsorul este persoană juridică
2.1. Raportul influencer-sponsor
Calificare juridică. Răspuns similar ca și pentru punctul 1.2. de mai sus. Cel mai probabil, va fi calificat drept contract de prestări servicii.
Aspecte fiscale. Veniturile influencer-ului care nu desfășoară activitate de întreprinzător, obţinute din prestarea serviciilor şi/sau a lucrărilor către persoane juridice, sunt considerate drept salariu din care se reţine impozitul conform cotei prevăzute la art. 15 lit. a) din Codul fiscal, adică la cota de 12 % (art. 88 alin. (5) din Codul fiscal).
La fel, din sumele achitate influencer-ilor de către sponsori (persoane juridice), prevăzute în contractul de prestări servicii, vor fi calculate prime de asigurare obligatorie de asistență medicală.
Totodată, urmează a fi calculate contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii, datorate de angajatori (18 %) și contribuțiile individuale de asigurări sociale de stat obligatorii (6 %).
2.2. Raportul sponsor-câștigător
Calificarea juridică și aspectele fiscale sunt similare ca și în punctul 1.2. de mai sus, or, ambele persoane la fel sunt persoane fizice și în acest caz.
Notă. Nu excludem și alte interpretări, modalități de structurare a acestor raporturi. Noi am oferit un punct de reper reieșind din circumstanțele pe care le-am descris mai sus. În funcție de circumstanțe, detalii, calificarea ar putea fi diferită (contract de mandat, comision, campanii promoționale în cazul transmiterii premiului direct de către sponsor persoană juridică etc.).
Cele mai frecvente întrebări
#1. Sunt legale aceste concursuri? Nu sunt jocuri de noroc?
Credem că aceste concursuri nu se încadrează în noțiunea jocurilor de noroc atât timp cât participanții la concurs nu achită bani, taxe pentru participare. Scopul urmărit de sponsori este altul, diferit de cel de a primi premiul – ei vor urmăritori, nu premiu. Participanții vor fi eligibili pentru a se înscrie în concurs dacă îndeplinesc anumite acțiuni, de acord, dar ei nu achită direct sau indirect pentru a participa la concurs. Art. 2 din Legea Nr. 291 cu privire la organizarea şi desfăşurarea jocurilor de noroc, foarte clar, în opinia noastră, definește jocurile de noroc: «[…] activitate desfăşurată conform regulilor stabilite, bazată pe risc, care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: permite a câştiga bani, alte bunuri sau drepturi patrimoniale ca urmare a oferirii publice de către organizator a unui potenţial câştig şi a acceptării ofertei de către participant, CU PERCEPEREA TAXEI DE PARTICIPARE DIRECTE (a mizei de joc) sau INDIRECTE, câştigurile fiind atribuite prin selecţia aleatorie a rezultatelor evenimentelor care fac obiectul jocului (cu excepţia pariurilor pentru competiţiile/evenimentele sportive), indiferent de modul de producere a acestora».
Fără taxă de participare nu avem jocuri de noroc, însă sponsorii nu achită în locul participantului taxa de participare, ei achită influencer-ului pentru altceva – pentru obținerea urmăritorilor.
În concluzie, nu vedem temeiuri care ar poziționa concursurile drept ilegale sau în afara legii. Ele sunt permise. Nu sunt jocuri de noroc.
#2. Sunt sponsor și/sau influencer. Urmează să înregistrez activitatea de întreprinzător sau pot activa în calitate de persoană fizică fără efectuarea unor formalități?
Menționăm că, în cazul desfăşurării unei activităţi de către sponsor (persoana fizică) sau influencer (persoană fizică) cu scopul obținerii unui venit, survine obligaţia de desfășurare a acestei activități în formele prevăzute de lege în acest scop. În acest sens, ca forme de organizare a activității putem specifica: societate cu răspundere limitată, întreprinzător individual etc.
În același timp, prin activitate de întreprinzător, afacere (business) înțelegem orice activitate conform legislaţiei, cu excepţia muncii efectuate în baza contractului (acordului) de muncă, desfăşurată de către o persoană, având drept scop obţinerea venitului sau, în urma desfăşurării căreia, indiferent de scopul activităţii, se obţine venit (art. 5, pct. 16) din Codul fiscal).
DECLARAȚIE PRIVIND LIMITAREA RĂSPUNDERII: informația din acest articol nu este o consultație juridică sau contabilă, fiscală. Declarăm expres că nu ne asumăm și excludem răspunderea prin această declarație expresă față de orice terț. Pentru consultații, adresați-vă la jurist/avocat, contabil.”
„Ideea de câștig fără a depune efort este seducătoare”
Adolescenții sunt cei care deseori cad lesne prăzii frazelor formulate în următorul mod: „cu doar un like și share acest lucru poate fi al tău!”. Cert și trist totodată este că și oamenii care au atins un grad de maturitate creează o alianță gregară gata să câștige „bani ușori”. Fenomenul de „a obține” simplu fără a depune vreun efort modelează anumite comportamente umane. Valul de concursuri ce au loc pe Instagram tot mai mult influențează generarea unor consecințe tendențioase, dorința de a câștiga un lucru „valoros” fiind prea atractivă. Psihologa Ana Niculăeș spune că nu există o explicație logică pentru această „manifestație” pe scena influencer-ilor, ba din contra, este mai degrabă emoțională, determinată de anumite colapsuri. Despre „mașinăria” concursurilor, asemănătoare cu cea de la loto, ne spune mai explicit Ana Niculăeș.
„Marea majoritate a persoanelor care participă la concursurile pe rețelele sociale sunt conștiente de faptul că este foarte mică probabilitatea de a câștiga, este același mecanism ca și la loto.
Și dacă probabilitatea de câștig este infimă, de ce totuși persoanele se implică? Din simplul motiv că există o șansă, este efectul de «apropiere de câștig» și implicit apare o formă de încurajare, mai încearcă o dată, poate data viitoare norocul o să îți surâdă. Astfel, cădem inconștient în capcană.
Din prisma psihologiei sociale este demonstrat faptul că cu cât persoanele sunt într-o perioadă economic precară, cu atât ideea de a câștiga ceva fără a depune mult efort este mai seducătoare. Potențialul câștigului este enorm și ar putea avea un impact în comparație cu efortul depus: etichetează un prieten, distribuie și comentează. Și ultimul argument e «chiar dacă nu voi câștiga nimic, e distractiv». Oricum oamenii investesc timp și efort în unele activități recreative, respectiv dacă unii au o motivație financiară, alții de cele mai multe ori justifică acțiunea printr-o fantezie temporară la ideea anumitor beneficii (acces la certificarea care va oferi servicii sau produse).
Persoanele chiar resimt câteva minute de entuziasm legate de idea «Cum ar fi dacă…» în schimbul câtorva clicuri…”
Dar ce spune generația „Instagram”? Ce urmăresc adolescenții?
Câțiva dintre corespondenții redacției #diez spun care sunt influencer-ii cărora zilnic le deschid story-urile și motivele pentru care o fac.
Alina Țurcanu spune că o urmărește pe @dianna.ivanov, pentru că promovează un mod de parenting bazat pe respect și înțelegere și o face să perceapă complet diferit procesul de educare a unui copil și de explorare a mediului prin care trece acesta. „Ea mai vorbește și despre tot ce stă în spatele cuvântului maternitate, care nu e doar despre copii, e despre echilibrul sănătății mentale, despre problemele în cuplu ce se ivesc după și multe alte aspecte.” Alte profiluri urmărite de Alina:
# @ruxyghimp, pentru că o face să se simtă bine. „Atât. Zâmbesc în fața ecranului și asta e tot ce contează”;
# @nataalbot. „Toți o cunosc pe Nata, iar contul ei de Instagram rezonează mult cu interesele mele. Deși e plecată din țară, ea promovează autenticul local într-un mod inedit și frumos. Îmi place să o ascult vorbind despre ie, despre Canada, despre studiile universitare de acolo și poate o «reprofilare» profesională care se poate întâmpla nu neapărat doar după liceu. Mai preiau o rețetă de la ea, mai citesc câte ceva despre datinile noastre.”;
# @linguamarina. „Marina e o rusoaică stabilită în SUA. E antreprenoare și a reușit să-și dezvolte niște proiecte bazate pe ceea ce îi place – limbile străine. Ea îmi oferă o doză de inspirație zilnic. Vorbește despre călătorii, viața în America, afaceri, culturi și limbi străine.”.
Nicoleta Marga spune că persoanele influente pe care le urmărește în mediul online și care îi plac sunt:
# @ludmila adamciuc. „Sinceritatea și degajarea cu care abordează subiecte tabu în societatea noastră este într-adevăr admirabilă. Pentru mine, Ludmila este o luptătoare, pentru că a face față stereotipurilor și atitudinii ofensive, intolerante a oamenilor referitoare la copiii diagnosticați cu sindromul Down sau, mai simplu, copiii speciali este echivalent cu semnificația reală a puterii și curajului. Apreciez și respect astfel de persoane care «înoată împotriva curentului» și pledează pentru dreptul lor de a-și expune părerea pentru ca într-un final să schimbe lumea.”;
# @doina danelean. „Pentru că este o personalitate puternică, influentă și perspicace, cu o experiență bogată în spate, pe care ulterior o expune în mediul online zilnic printr-o manieră persuasivă. Doina are o aură de inteligență și chibzuință, iar astfel de persoane sunt demne de urmărit și eventual de analizat, pentru că o simplă opinie argumentat expusă poate contribui la dezvoltarea ta personală/profesională.”.
Beatricia Petrașcu povestește că Instagram-ul ei în general este pentru inspirație. Pe cine urmărește:
# @christina one sau @gabi hadiev, pentru idei de fotografii sau inspirație pentru ele. „Exact așa e și cu make-upul sau pur și simplu oameni care inspiră prin propria personalitate.”; # „După, vin cei care fac divertisment, pentru că asta relaxează, amuză, evident. Aici intră @zero doi, @ruxy și alții.”;
# de asemenea, Beatricia mai urmărește oamenii care sunt specialiști într-un anumit domeniu și promovează asta pe contul lor, fie că învață alături de ei (ex. engleză), fie că datorită lor e la curent cu oportunitățile într-un anumit domeniu.
Mapamondul mediei de socializare este complex și puțin deslușit pentru oamenii care se lasă ușor pradă unor premii valoroase. Ceea ce poate fi dobândit fără gram de efort mereu poartă un suflu de „vino-ncoace!”, de aceea am considerat util și necesar să deschidem unele paranteze. Indiferent de conținutul pe care l-am căuta la oamenii care ne formează opinii și ne direcționează spre o anumită nișă de interese, să fim prudenți și atenți să nu cădem în plasa captivantă a „jocurilor de noroc” doar că sub formă de concursuri. Evident, regulile sunt simple. Dar cine stă în spatele lor și ce promovează? Orice lucru trebuie pus la dubii și trecut prin filtrul valorilor și al priorităților pe care le căutați în mediul virtual.