(doc) Carantina și izolarea redevin obligatorii pentru persoanele care intră în România

18657149-920×498

Guvernul de la București a adoptat proiectul de lege privind termenii „carantină” și „izolare”. Cetățenii care revin în România din țări cu focare puternice de COVID-19 vor fi obligați să respecte regimul de carantină/autoizolare. Executivul a adoptat proiectul de lege în acord cu recomandările Curții Constituţionale a României. Amintim că pe 5 iulie, Ambasada României în Republica Moldova a anunțat despre suspendarea temporară a izolării la domiciliu/carantinării pentru toate persoanele care intră în România.

„Termenii carantina persoanelor și izolare au acum alte definiții. Carantina se va referi la persoane sănătoase, iar termenul izolare se referă la persoanele bolnave sau infectate”, a anunțat Raed Arafat, secretarul de stat în MAI de la București, scrie digi24.ro.

„Carantina persoanelor are acum o definiție care este asemănătoare cu regulamentul internațional sanitar. Ea reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spații special desemnate de autorități, la domiciliu sau în locația declarată de către persoana carantinată.

Termenul de «izolare» reprezintă o măsură care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave cu o boală infecto-contagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament în scopul vindecătorii și reducerii gradului de contagiozitate. Aici se vorbește în mod deosebit de internarea pacientului la spital, într-o unitate care aparține spitalului, unde lucrează personalul spitalului […] sau, în cazul în care condițiile permit, izolarea să aibă loc la domiciliu. Acest lucru este o excepție, în cazul în care capacitatea spitalului integral este depășită”, menționează Raed Arafat.

Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a României a publicat motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie.

În urma acestei decizii, Ambasada României în Republica Moldova a informat, printr-un comunicat de presă, că măsura izolării la domiciliu/carantinării instituționalizate se suspendă temporar, începând cu data de 2 iulie 2020, pentru toate persoanele care intră în România (inclusiv persoanelor pentru care s-a aplicat această măsură anterior datei de 2 iulie 2020).

Potrivit unui comunicat al Ministerului Român de Interne, Republica Moldova nu se regăsește în lista statelor pentru care este introdusă măsura exceptării de izolare. Ceea ce înseamnă că cetățenii moldoveni vor fi nevoiți să se autoizoleze timp de 14 zile la intrarea pe teritoriul României.

Conform documentului de mai jos, care a fost reînnoit astăzi, și intră în vigoare începând cu 7 iulie 2020, Moldova nu face parte din „zona verde”, respectiv, cetățenii moldoveni vor trebui să respecte carantina/autoizolarea de 14 zile la întrarea în România.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente