Peste 276 de milioane de lei au fost alocate în luna mai spitalelor cu profil COVID-19 din Moldova

covid medici in picioare (7)
Foto: OMS

Peste 276 de milioane de lei au fost transferate în luna mai instituţiilor medico-sanitare spitaliceşti desemnate pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19. Din această sumă, aproape 22 de milioane sunt destinate suplimentelor salariale ale personalului medical antrenat în lupta cu noul coronavirus. Despre aceasta a anunțat Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM).

Restul banilor au fost alocați pentru acoperirea altor cheltuieli ce ţin de tratamentul pacienților cu COVID-19, precum şi al altor maladii, cheltuieli de personal, medicamente, alimentație, întreţinerea instituţiilor medicale etc.

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a avut încheiate în luna mai acorduri adiţionale cu 51 de instituţii spitaliceşti publice desemnate pentru tratarea pacienţilor cu noul coronavirus.

Datele recepționate lunar de CNAM de la managerii spitalelor privind volumul de asistenţă medicală oferit bolnavilor de COVID-19 şi cadrele implicate în tratarea acestei infecţii sunt verificate, după care este efectuat transferul mijloacelor financiare stipulate în acordurile adiţionale.

CNAM menţionează că finanţarea ritmică a instituţiilor medicale este asigurată inclusiv în perioada stării de urgenţă în sănătate publică. Astfel, CNAM achită lunar plăţi în avans în mărime de 80 % din suma prevăzută pentru perioada respectivă în contractele de prestare a serviciilor medicale.

Totodată, pentru instituţiile medico-sanitare care nu execută volumele contractuale pe tip de asistență medicală spitalicească, CNAM transferă mijloacele financiare lunare conform sumei contractuale pentru anul 2020. Excepţie fac cheltuielile neexecutate, destinate acoperirii consumabilelor și medicamentelor costisitoare finanţate suplimentar costului cazului tratat, precum și cele destinate salarizării rezidenţilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente