„Nu există riscul să rămânem fără teste.” Câte teste pentru depistarea COVID-19 mai are Moldova în stoc

test-covid
Foto: OMS

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în cadrul unei conferințe de presă, a anunțat care este stocul actual de teste în Republica Moldova. Oficialii au menționat că nu vom rămâne fără teste și au răspuns la întrebarea de ce se efectuează în ultima perioadă atât de puține testări ale populației.

„Nu există riscul să rămânem fără teste”, a menționat Nicolae Furtună, șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Oficialul a menționat că în timpul conferinței a discutat cu șefa direcției diagnostic de laborator din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică despre numărul de teste rămase.

„Mai avem 12 000 de teste din lotul oferit de China. Stocul a fost completat și în prezent avem circa 20 000 de teste. Am petrecut achiziția pentru procurarea a încă 100 000 de teste și poate până la sfârșitul săptămânii viitoare acestea vor ajunge”, a mai adăugat Furtună.

„Potrivit proiectului Băncii Mondiale, implementat de minister, au avut loc toate procedurile în contextul examinării ofertelor în ceea ce ține de achiziționarea unui nou stoc de teste. În perioada următoare, vom avea completat stocul de tete. Se analizează și procurarea suplimentară a testelor”, spune Viorica Dumbrăveanu.

Totodată, oficialul a menționat că atunci când se insinuează că s-ar face puține teste, persoanele ar trebui să vină cu argumente concludente în acest sens.

Ministra a menționat că în ceea ce ține de testare, se menține aceeași tactică utilizată anterior. „Trebuie să ne fundamentăm dacă afirmăm că au fost efectuate multe sau puține teste. Toate persoanele care întrunesc definiția de caz vin din cadrul unor focare, toate persoanele care fac parte din grupul de risc, aici ne referim la personalul medical, angajații structurii de ordine publică, sunt supuși testării în continuare. Noi continuăm să respectăm algoritmul elaborat de experții OMS și cei din cadrul MSMPS”, a mai spus Viorica Dumbrăveanu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente