O ocupație din ce în ce mai populară în rândul tinerilor devine cititul, astfel încât societatea tinerilor își umple rândurile de books lovers. O astfel de book lover este protagonista interviului de astăzi. Maria Vladicescu este o tânără moldoveancă ce și-a continuat studiile universitare în România și îmbină frumos lectura cu facultatea de relații publice. Află mai jos povestea de lectură a tinerei pentru care „cărțile nu oferă vise, ci senzații, trăiri, experiențe, lecții bune de urmat”.
# „Citesc de când mă știu”
Tânăra ne povestește că nu poate defini un moment în care a început să-i placă cititul, citește de când se știe. „Din clasa-ntâi, la orele de limbă română, profesoara îmi aducea cărți de la bibliotecă, știam să citesc de acasă. Treptat, cu fiecare an, lista de cărți citite se mărea, iar acum, evident, se mărește și lista cărților pe care vreau să le citesc și pe care o completez în fiecare zi. Cred că nu îmi va ajunge o viață să le savurez pe toate.”
Întrebată despre ce o motivează să citească, Maria a spus că ar putea înșira sute de motive, dar crede că este vorba despre starea pe care i-o oferă orele de lectură, acea libertate și detașare de tot ce se întâmplă, de tot răul și toate problemele. „Mă simt parcă aș fi la mijlocul mării liniștite, la un apus de soare cu acea carte în mână.”
De asemenea, tânăra crede că motivația vine de la o carte la alta. „Dacă ai rămas satisfăcut și impresionat de ceea ce ai citit, dacă ai învățat ceva, vrei mereu mai mult și mai mult, este vorba despre acea continuă sete de cunoaștere. Cărțile nu oferă vise, cărțile oferă senzații, trăiri, experiențe, lecții bune de urmat.”
# „Unele cărți sunt mai dificil de digerat”
La capitolul timpului dedicat unei cărți, Maria nu a putut numi un interval concret de timp, menționând că unele cărți sunt mai dificil de digerat și îi poate lua mai mult să înțeleagă acțiunea, scopul și mesajul. Altele sunt mai accesibile și devin, astfel, mult mai ușor de citit. „Cred că într-o oarecare măsură timpul petrecut asupra unei cărți depinde și cât de mult mă captivează sau dacă sunt pregătită să o citesc și un lucru foarte important pentru mine este dacă rezonez cu cele expuse de autor, căci nu pot citi cărți care expun lucruri pe care nu le susțin.”
Tânăra spune că nu are un gen literar preferat și rezonează cu toate, căci, după părerea tinerei, cărțile au câte ceva din fiecare gen. „Mă captivează cărțile care schimbă ceva în mine, care mă fac să analizez, să mă gândesc, nu doar să o bifez pe listă și să trec la următoarea.”
# „Nu renunț la o carte bună doar pentru că nu o am în format fizic”
Întrebată ce ar alege între cărțile fizice și cele online, tânăra a spus că preferă cărțile fizice. „Mirosul cărților, senzația aia pe care o ai când schimbi filele, cerneala pe hârtie, nu se compară cu nimic.” Totuși, tânăra nu ignoră nici cărțile în format electronic, considerându-le o adevărată inovație. „Cred că sunt o invenție extrem de bună a secolului nostru care ne oferă accesul la mii de cărți la un click distanță. Uneori, când vreau foarte mult să citesc o carte, dar nu o am la acel moment, aceasta este o soluție salvatoare. Nu renunț la o carte bună doar pentru că nu o am în format fizic, o citesc în format electronic.”
Maria este o amatoare a locurilor în care sunt multe cărți, biblioteci, librării, anticariate. „Când intru în asemenea locuri și o fac foarte des, știu că pentru câteva ore sunt pierdută și indisponibilă. Caut, descopăr, aleg și îmi adaug în lista cărților de citit tot mai multe titluri. Și mereu e liniște în aceste locuri, probabil liniștea interioară pe care ne-o oferă cărțile este incompatibilă cu o gălăgie exterioară.”
# „Cred că la această vârstă, tinerii ar trebui să citească cărți din toate genurile”
Acum citește un roman al unui autor român, Adrian Sângeorzan, „Vitali”. „Este o carte ce descrie viața post-Război Rece din perspectiva unui tânăr adolescent care migrează de la Moscova la New York. De asemenea, autorul arată că uneori așteptările noastre sunt prea mari, dar realitatea e dură.”
Maria vine și cu o recomandare pentru tineri. „Cred că la această vârstă, tinerii ar trebui să citească cărți din toate genurile, acum e momentul oportun pentru dezvoltarea personală când creierul nostru absoarbe totul precum un burete. Aș recomanda toată lista mea de cărți citite, dar rezumându-mă doar la câteva titluri aș recomanda:
# Eric-Emmanuel Schmitt – «Oscar și Tanti Roz» – una dintre cărțile mele preferate care învață cât de valoroasă este viața, prietenia și credința;
# Parinoush Saniee – «Tatăl celuilalt copil» – vorbește despre relația dintre părinți și copii într-o societate dogmatică, despre rolul extrem de important pe care îl are familia în dezvoltarea unui copil;
# Marc Levy – «O fată ca ea» – o poveste frumoasă care îmbină de toate, dragostea adevărată ce nu are bariere și nu ține cont de aspectul fizic, trădare, dăruire, muncă asiduă, iar fiecare personaj are propria sa poveste și poți învăța de la fiecare câte ceva.”
Autoare: Nicoleta Lisevici