(foto) „Covid.12 Spânzurata”. În Moldova va fi lansat un film bazat pe subiectul pandemiei

BeFunky-collagehgdfghj (1)
Foto: arhivă personală

„Covid.12 Spânzurata” este un lungmetraj care va apărea curând pe piața cinematografică din Republica Moldova și nu numai. Filmul inspirat de pandemia de COVID-19 este regizat de Igor Sadovski, iar rolul principal i-a revenit actriței Mihaela Strâmbeanu.

Pandemia nu i-a făcut pe oameni doar să sesizeze anumite lucruri sau să-și amplifice emoțiile, pe unii chiar i-a stimulat la acțiuni artistice. Exact cum în povestea regizorului Igor Sadovski, care fiind „răpit” ireversibil de dorința de a crea, s-a dedicat ideii de a filma un lungmetraj despre COVID-19. Mai multe despre aceasta ne spune chiar el.

„Înainte de a începe carantina în Moldova, îmi spuneam mereu că acum trebuie de făcut un film despre COVID-19, așa cum e actuală tema… Apoi, s-a început carantina și am stat două săptămâni în casă privind filme pe Netflix. La un moment dat, credeam că înnebunesc stând în casă. Gândul de a filma ceva legat de această perioadă nu mă lăsa în pace. Cineva mi-a scris în grabă un scenariu despre perioada data și din prima pagină am înțeles că nu e pentru filmul meu acest scenariu, nu e pentru mine… Exact în acel moment mi-a venit ideea despre ce să fac filmul, s-a limpezit totul atunci. Imediat l-am anunțat pe producătorul meu Sergiu Pascaru, iar el a fost de acord să mă susțină cu în acest proiect așa cum a făcut-o la toate proiectele mele. Colaborăm deja de patru ani, acesta e al patrulea film împreună. Am scris scenariul în câteva zile, e destul de mic, adică 24 de pagini. Acum, filmul are 80 de minute, deci trebuia să fie de 80 de pagini scenariul, dar am reușit să fac filmul din puține pagini pe care le aveam. Unul dintre punctele deosebite ale scenariului e că nu are dialoguri, dar în schimb personajul principal povestește pe fundal despre drama sa.”

Orice creație artistică are în fond o metaforă. Igor Sadovski spune că mesajul filmului nu este altul decât: „«Să ne lăsăm purtați de val, dar să nu ne lăsăm purtați de frustrări și frici…». Filmul este inspirat de evenimentele dramatice de la ora actuală, virus, pandemie, frică… Este și vorba despre drama eroinei principale, jucată de actrița Mihaela Strâmbeanu. Marcată de o depresie profundă, singurătate și o criză atât în viața personală, cât și cea profesională, la un moment dat, realizează că virusul e pe cale să-i distrugă și ultima șansă de a-și recăpăta faima, numele și prestigiul artistic de cândva. Pandemia o prinde în toiul pregătirilor pentru un rol esoteric, mistic… Descoperirea carților Tarot o fascinează și o atrag mult. O legătură cu cartea «Spânzuratul 12» o marchează profund, mai ales atunci când descoperă că trăiește același destin ca și cartea dată, renunțare, suspendare între viață și moarte, meditație și sacrificiu”.

De asemenea, regizorul ne spune că în lungmetraj se vor regăsi doar trei personaje, rolul principal revenindu-i Mihaelei Strâmbeanu, care din anumite motive nedestăinuite de regizor era actrița potrivită pentru acest film. Despre ceilalți doi actori însă Igor Sadovski spune că „au preferat să fie anonimi, deci nimeni n-o să știe cine sunt nici când vor privi filmul”.

În ciuda faptului că tot mai mult resursele emoționale se cam opun voinței de a depăși această perioadă complicată, oamenii de creație totuși reușesc să facă rost de „combustibil” pentru a se dedica pasiunii lor. Mergând spre idee cot la cot chiar și cu o echipă mică.

„Echipa filmului a fost una foarte restrânsă, având în vedere perioada dată. Resurse pentru creativitate din fericire am multe, de aceea, pentru inspirație avem milioane de detalii de unde putem să «compunem» un film, este necesară multă dorință și seriozitate, restul se rezolvă.”

Șirul de restricții și obligații la care suntem impuși cu toții, mai mult sau mai puțin, ne țin în frâu activitățile de până acum. Despre cât de dificil poate fi procesul de filmare a unui lungmetraj în plină pandemie, atât timp cât ideea este „fierbinte” și trebuie pusă pe tavă imediat, regizorul Igor Sadovski spune că: „A fost destul de dificil din cauza restricțiilor impuse de stat, dar am apelat la toți cunoscuții din domeniu care știam că mă pot ajuta și am rezolvat toate întrebările”.

Premiera filmul este preconizată pentru această toamnă, despre data exactă însă încă nu se știe nimic. Lungmetrajul a trecut prin „coloristica” a trei locații, fiecare dintre ele ducând firul narativ al scenariului depănând astfel confruntările și stările protagonistei, iar toate cheltuielile sunt suportate de două case de producție.

„Filmul e încă în filmare și la începutul lui septembrie trebuie să fie finisat. Locațiile sunt trei: un apartament, un câmp de maci și câmpul cu grâu cu un stejar în mijloc. «Covid.12 Spânzurata» este o producție Cinemascope Sadovski și Pascaru Production, deci toate cheltuielile filmului au fost asumate de aceste două case de producții. Filmările au durat 18 zile, iar lungmetrajul va apărea în limba engleză și română, având o durată de 80 de minute”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente