(video) Despre volumul mare de informații și primele interacțiuni cu pacienții. Ce trebuie să știi dacă vrei să fii student la Medicină

eveniment medicina

Echipa #diez, împreună cu invitații de la „Dacă rămân acasă, merg la Medicină”, a vorbit despre una dintre cele mai râvnite specialități din țară. În calitate de invitați i-am avut pe Adela Stamati, medică cardiologă pediatră, categoria superioară, conferențiară universitară, Viorica Chelban, medică neurologă, specialistă în boli rare și genetice și Daniel Dîrul, student în anul cinci la Medicină Generală la USMF „Nicolae Testemițanu”.

Potrivit invitaților noștri, medicina nu este o meserie, ci o vocație. Daniel, care acum este în anul cinci de universitate, spune că pentru el, cel mai mare șoc din primul an de facultate a fost volumul mare de informații, care, de cele mai multe ori, trebuia învățat până a doua zi.

„Dacă la liceu patru pagini de învățat îmi păreau mult, acum o îmi pare nimica toată. În anul întâi înțelegi că trebuie să îți organizezi eficient timpul, astfel o să reușești să faci și activități extrașcolare, unde o să te recreezi și relaxezi, pentru a căpăta forțe noi să studiezi mai departe”, ne-a spus tânărul.

Doamna Stamati, care activează și în cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”, spune că studenții trebuie să își stabilească un sistem de învățare, astfel încât să însușească mai rapid volumul mare de informații. „Găsiți-vă o metodă de a vă impune să învățați, pentru că medicina e tocilară. Toate denumirile de medicamente, tot corpul uman, totul trebuie învățat. Ideea naivă că «am conspectat toată prelegerea și am să mă duc la pacienți și o să pun diagnostic nu va ajuta»”, a spus Adela Stamati. 

După încheierea anului trei, studenții au deja posibilitatea să fie angajați în calitate de asistenți medicali în instituții. Daniel, pe lângă faptul că este student și este implicat în multe activități extrașcolare, este și angajat la Institutul de Medicină Urgentă în calitate de asistent medical, în secția de Neurologie 1.

„Am ajuns la concluzia că un management eficient al timpului îți permite să le faci pe toate, dar și prioritizarea anumitor lucruri. Dacă tot se zice că fiind student la medicină deja îți pierzi viața de student, eu am încercat să demonstrez că nu e așa și poți avea și viață socială pe lângă asta. Trecerea de la teorie la practică mi-a satisfăcut așteptările. Începând cu anul trei am avut interacțiune cu pacienții, continuând cu anul patru, disciplinele clinice mi-au satisfăcut așteptările”, ne-a mai povestit tânărul.

„Studenții trebuie să înceapă în calitate de asistenți medicali, de jos, pentru ca să învețe cum funcționează sistemul. În calitate de student la medicină, privești altfel lucrurile. Studenții care cu adevărat s-au implicat în activitatea practică, fac față. Sunt și studenți cu o bună pregătire teoretică, dar ajung în anul 5-6 și au o barieră. Și în alte țări studenții au aceeași problemă”, a completat Adela Stamati.

Un lucru favorabil în practicarea medicinei, potrivit Vioricăi Chelban, este faptul că această profesie poate îmbina mai multe pasiuni, iar fiind că ai atât de mult timp la dispoziție să înveți, ești liber în a-ți lua răgaz să te gândești și să înțelegi ce anume vrei să faci în medicină.

„Dacă îți place mult istoria, poți face studii în genetică și să cercetezi traseul unei boli. Dacă îți plac filmele cu detectivi, poți face medicină legală. Dacă îți plac filmele de acțiune, atunci alegi traumatologie. E o profesie care îți îmbină pasiunile și interesele. Eu sunt foarte interesată să aflu care sunt cauzele precise ale unei probleme. Iar pentru că procesul de formare durează atât de mult, nu e neapărat să decizi din start ce vrei să faci. Ai timp la dispoziție practic 10 ani ca să te decizi. Sunt multe stagii clinice în toate specialitățile, iar după 10 ani, cu siguranță o să știi care e profesia ta”, ne-a spus Viorica.

Care este situația salariilor pe piața muncii, dar și alte informații mai desfășurate despre medicină, găsiți în emisiunea integrală.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente