Recorduri de temperatură în Arctica. Câte grade au fost înregistrate pe teritoriul arctic al Rusiei

sd
Foto: agerpres.ro.

Teritoriul arctic al Rusiei a înregistrat recorduri de temperatură în iunie, care au provocat incendii neobişnuite în tundră. Informația a fost anunțată de şeful Agenţiei meteorologice ruse, legând aceste anomalii de schimbările climatice.

„Am avut condiţii meteorologice extrem de neobişnuite” în iunie şi „recordurile au fost doborâte cu uşurinţă”, a spus Roman Vilfand în cadrul unei conferinţe de presă la Moscova, scrie agerpres.ro.

Roman Vilfand a menţionat în special un nou record în oraşul arctic Verkhoiansk, unde pe 17 iunie temperatura a atins 38 de grade Celsius.

„Este extraordinar”, a continuat el, adăugând că Verkhoiansk a înregistrat la sfârşitul secolului al XIX-lea un record al celor mai reci temperaturi: -67,8 de grade Celsius.

Mai multe regiuni din nordul Rusiei, inclusiv zone din Iakutia de la Oceanul Arctic, s-au confruntat cu un val de căldură în ultimele săptămâni.

Satele din tundră – peisaj caracteristic zonei arctice cu iarbă şi copaci pitici – se confruntă cu mari incendii de pădure.

Potrivit lui Vilfand, creşterea temperaturilor în Extremul Nord este cauzată de schimbările climatice şi de o evoluţie a circulaţiei atmosferice, cu anticicloni polari mai frecvenţi generând vreme însorită.

Vara, absenţa norilor cauzată de aceşti anticicloni încălzeşte Arctica, a spus el.

Conform estimărilor oficiale, Rusia se încălzeşte de aproximativ 2,5 ori mai repede decât restul lumii, din cauza vastelor sale teritorii arctice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente