(foto) Detalii noi în cazul fabricării elicopterelor din Criuleni

procuratura1111

Investigațiile pe dosarul privind asamblarea clandestină a elicopterelor, la Criuleni, despre care Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a comunicat public, ieri, 30 iunie 2020, sunt în plină desfășurare.

Expertul în aeronautică, care a participat la percheziție, a confirmat preliminar similaritatea obiectelor cu cele autentice.

Procurorii specifică faptul că la ridicarea corpurilor delicte a fost asigurată participarea expertului în domeniul aeronauticii. Potrivit celor stabilite vizual de către expert la fața locului, sistemele portante depistate (reductor care asigură decolarea și aterizarea aeronavelor) au un grad înalt de similaritate cu cele autentice. Acesta a mai indicat și asupra pericolului sporit în caz de exploatare a echipamentului aeronautic ridicat, datorită faptului că accesoriile folosite la asamblare erau improprii cerințelor tehnice din domeniul aeronauticii, de natură să supună riscului de viață pentru utilizatorii acestor echipamente.

Toate obiectele ridicate au fost transportate într-un loc sigur pentru cercetări ulterioare. În perioada imediat următoare, pe dosar vor fi numite expertize tehnico-aeronautice și merceologice, care urmează să stabilească și să concluzioneze asupra fiecărui element, dispozitiv, aparataj și carcase de elicopter. Acestea erau de diferite modele, inclusiv unele foarte asemănătoare cu modelul Kamov 26 (Ka-26). De asemenea, au fost depistate mai multe motoare fabricate de diferiți producători.

Pe parcursul urmăririi penale, a fost stabilit că în locația vizată de dosarul investigat, pe parcursul a peste cinci ani, în mod sistematic, se prezentau la muncă circa 10 persoane. Acestea erau transportate din regiunea transnistreană și munceau pe parcursul întregii săptămâni acolo.

Activitatea supusă anchetei a fost suspendată, iar mai multe persoane – reținute.

În acest dosar au fost reținute toate persoanele cu privire la care există bănuiala rezonabilă că aveau tangență cu această activitate clandestină. Majoritatea dintre ei fie nu au dat declarații, fie au dat declarații evazive. Prin urmare, în zilele imediat următoare, vor fi efectuate mai multe măsuri procesual-penale, inclusiv audieri suplimentare, confruntări, iar ca rezultat urmează să se decidă asupra calității procesuale în continuare pentru fiecare persoană în parte, cât și asupra necesității aplicării măsurilor preventive.

Trebuie menționat faptul că liderul „afacerii” nu este pe teritoriul controlat de autoritățile Republicii Moldova. Acesta este un bărbat cu vârsta de 64 de ani, fost angajat al unei structuri statale cu regim special de activitate. În cazul în care vor fi acumulate probe suficiente, în privința persoanei în cauză se va decide potrivit legii.

Unul dintre reținuți – implicat chiar la debutul așa-numitei „afaceri” – a declarat că unele utilaje produse au fost deja experimentate, pe perioade scurte de timp, la decolare. Aceasta însă a avut loc cu riscuri enorme pentru viața și securitatea personalului implicat.

Până la această etapă, organul de urmărire penală vizat nu a identificat organizatorul și beneficiarul acelor fapte de contrabandă.

În acest sens, odată cu avansarea investigațiilor, organele de drept vor veni cu noi amănunte.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente