(video) „Simțul umorului este un atu pentru un profesor.” Ce trebuie să știi dacă vrei să mergi să studiezi Pedagogie

alina

În cadrul evenimentului „Dacă rămân acasă, merg la Pedagogie”, invitații noștri – Ala Gherman, directoarea liceului „Liviu Deleanu” din capitală, Alexandru Covtun, profesor de engleză la două instituții din raionul Anenii Noi, și Dumitrița Culiuc, studentă la UPS „Ion Creangă” – au povestit despre ce ar trebui să cunoască un viitor student care urmează să studieze la pedagogie. Despre calitățile pe care trebuie să le aibă un profesor, dar și despre salariile din această profesie, vorbim în acest articol.

Dumitrița, de exemplu, se înregistrase atât la Pedagogie, cât și la Finanțe și Bănci. Totuși, a avut mai multe motive să aleagă pedagogia. „Am participat doi ani la rând la olimpiadele pe care Universitatea Pedagogică le organiza. Astfel, eram cumva asigurată cu un loc la buget acolo. Totodată, m-am gândit că sunt viitor părinte și ar fi util pentru mine să urmez studii pedagogice. Am avut și exemple de profesori care m-au motivat să urmez specialitatea dată. Mă gândeam să merg în calitate de traducător, dar era prea puțin pentru mine, credeam că o să mă plictisesc. Dar pedagogia înglobează mai multe domenii”, ne-a povestit tânăra.

Viața pentru un student la pedagogie este una dinamică, iar ca la oricare altă specialitate, dorința și gestionarea timpului sunt cheia spre a le reuși pe toate.

„Profesorii ne-au ajutat să ne încadrăm în programul academic. Una dintre provocări, pentru mine, a fost volumul mare de informații, primele nopți nedormite. E un pic stresant la început, nu cunoști profesorii, nu știi cum să răspunzi. Însă ei sunt înțelegători. Primele zile la universitate încep cu prezentare de sine, fiecare spune de unde vine, ce îi place. Totodată, așa înțelegi cu cine te-ai putea împrieteni”, a mai adăugat tânăra.

Invitata noastră, Ala Gherman, a venit cu foarte multe sfaturi utile pentru viitorii profesori.

„Pentru un profesor, este foarte important să-și cunoască specialitatea. Fie că e engleză, franceză sau istorie. Psihologia și pedagogia sunt pilonii de bază pentru această vocație. Având cunoștințe în psihologie, vei avea o interacțiune mult mai eficientă cu copiii. Pedagogia va ajuta profesorul să abordeze, de exemplu, strategii și tactici specifice pentru un anumit grup de elevi sau o anumită clasă. Simțul umorului este un atu pentru un profesor, pentru că poate comunica altfel cu copiii, poate privi lucrurile din altă perspectivă, nu se supără pe unele lucruri care unor copii le-ar putea părea amuzante”, a spus directoarea liceului „Liviu Deleanu”.

„Un viitor student și profesor trebuie să aibă o capacitate de observație sporită. Trebuie să îți alegi și tipul de profesor care vrei să fii, unul permisiv sau unul strict și să-ți dezvolți calități în acest sens”, a completat Alexandru Covtun. Tânărul profesor a mai spus că, în funcție de specialitate, profesorii pot utiliza cunoștințele acumulate în mai multe domenii și astfel se pot încadra în mai multe proiecte și activități, unele dintre care ar putea să le aducă și venituri suplimentare.

Alexandru i-a mai sfătuit pe tineri să fie mereu în căutare de oportunități și surse alternative de învățare, mai ales că toate sunt acum disponibile online.

Ca la orice facultate, studenții au posibilitatea să facă un stagiu de practică într-o instituție de învățământ, în cazul nostru. „În timpul practicii, studenții înțeleg dacă le place și se descurcă cu această specialitate. Unii fie abandonează studiile după ea, fie sunt și mai dedicați profesiei”, a mai adăugat Ala Gherman.

Unul dintre motivele pentru care mulți elevi evită specialitatea Pedagogie este ideea unui salariu mic în instituțiile de învățământ din țară. Invitații noștri, totuși, au dezbătut acest argument.

Ala Gherman, cu o experiență de peste 20 de ani, a spus: „Ne dorim ca societatea să înțeleagă că profesia noastră este una solicitantă și blamarea zi de azi a acestei profesii a dus la faptul că tinerii nu prea vor să profeseze în școli, considerând că nu e cea mai prestigioasă, nici cea mai ușoară, nici cea mai plătită profesie, deși, la momentul actual, este plătită bine. Banii nu sunt atât de puțini cum erau cu 10 sau 15 ani în urmă. Orice tânăr poate avea un salariu de 7 000-8 000 de lei, pe care eu îl consider bun, pentru început. Poate nu o să pot compara pedagogia cu domeniul IT. Orice tânăr specialist având o sarcină didactică de 18 ore poate avea un salariu chiar și mai mare de 6 000 de lei, pentru că mai există controlul caietelor, dirigenție și alte activități didactice. Un profesor care are mai mult de 18 ore poate să atingă și un salariu de 9 000-10 000 de lei, în funcție și de gradul didactic pe care îl deține”, ne-a spus Ala Gherman.

Despre ce presupune un grad didactic și cum salariul crește odată cu acesta, află în emisiunea care se află integral mai jos.


Acest eveniment este realizat în parteneriat cu Moldova Agroindbank.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente