UTM lansează prima promoție de masteranzi cu dublă diplomă în „Design și dezvoltare de produs”

fgg

Programul de masterat „Design și dezvoltare de produs”, primul cu dublă diplomă la Facultatea de Textile și Poligrafie, dezvoltat în colaborare cu Facultatea de Design Industrial și Managementul Afacerilor a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, Iași, România, și-a scos la rampă prima promoție de absolvenți.

Într-o atmosferă festivă, prin intermediul aplicației Microsoft Teams, masterandele grupri DDP-181M și-au prezentat rezultatele cercetărilor științifice efectuate în cadrul tezelor de master, elaborate sub egida cadrelor didactice de la Facultatea de Textile și Poligrafie (UTM) și Facultatea de Design Industrial și Managementul Afacerilor (TUIași).

Tematica abordată este una foarte actuală în domeniul textilelor, solicitând idei și soluții creative, inovatoare în moda durabilă, tehnologiile de reciclare – reutilizare vestimentară, valorificarea patrimoniului material național, imprimarea 3D în industria fashion, transmite site-ul UTM.

Absolventa Mihaela Beșliu a efectuat în cadrul tezei, sub egida coordonatorului său științific – conf. univ., dr. Stela BALAN –, un amplu studiu al costumului tradițional din Basarabia și din zonele Moldovei și Bucovinei (România), cu valorificarea elementelor structurale în costumul contemporan pentru ocazii speciale – o temă foarte actuală în contextul căreia în ultimii ani urmărim o tendință generală de revenire la valorile culturale naționale, cu un accent tot mai pronunțat pe tezaurul cultural strămoșesc. Utilizarea elementelor caracteristice portului tradițional se observă în lucrările multor oameni de artă şi a designerilor vestimentari contemporani, iar absolventa a venit cu soluții constructive şi modele de produse vestimentare pentru ocazii speciale, pentru femei și bărbați, create cu utilizarea elementelor structurale ale costumului tradițional din Basarabia și din zonele Moldovei și Bucovinei (România).

Olga Samoilă a explorat sub egida conf. univ., dr. Jana Cîrja tehnica boro, influența acesteia asupra funcționalității unui produs de îmbrăcăminte și folosirea mai multor elemente aplicate în reutilizarea vestimentaţiei handmade. Actualitatea temei derivă din tendințele actuale de a trăi o viață cât mai echilibrată, prin prisma mediului ambiant curat, bazată pe conceptele globale de reducere a deșeurilor, de consum rațional și eficient de resurse, de înlocuire a materiei prime toxice cu cea naturală, fără a dăuna mediului. Compartimentul căruia i s-a acordat atenție prioritară şi în care autoarea şi-a adus contribuția constă în studiul diverselor metode de reciclare a produselor de îmbrăcăminte și identificarea unei metode optime în vederea asigurării sustenabilității produselor din tricot. Iar la finalul lucrării, autoarea a prezentat diverse metode de reproiectare a produselor din tricot.

Cristina Lazăr, îndrumată de conf. univ., dr. Marcela Irovan, a reflectat asupra aplicațiilor tehnologiilor neconvenționale de imprimare 3D în vederea valorificării portului tradițional românesc, fiind una dintre primele masterande care a realizat tehnologic un fragment de produs într-o tehnologie a viitorului și a definit algoritmul de realizare a produsului vestimentar prin imprimare FDM. Valoarea practică a tezei rezidă în soluțiile și aplicațiile practice creative propuse pentru promovarea portului popular, aplicând tehnologiile de imprimare și programare tridimensionale. În realizarea produselor virtuale a utilizat aplicația CLO 3D, prin intermediul căreia a proiectat, a modelat, a asamblat, a probat și a simulat un ansamblu vestimentar contemporan elaborat pe baza portului tradițional românesc.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente