Apă-Canal Chișinău a anunțat că problema mirosului urât din Capitală a fost rezolvată

iPiccy-collage

Apă-Canal Chișinău împreună cu o echipă de chimiști, biologi și ingineri din Moldova și Rusia susțin că au elaborat o tehnologie care a salvat orașul de mirosul urât de la stația de epurare.

ACC susține că motivul mirosului sunt procesele putrefactive care apar în canalizări și care trebuiau oprite.

Instalațiile de tratament ale municipiului Chișinău au fost proiectate în anii ’60 și sunt proiectate pentru un flux imens de efluenți industriali. De-a lungul timpului, drenurile au devenit mai puține, iar calitatea acestora s-a deteriorat de multe ori. Acest lucru a fost facilitat de o reducere a consumului de apă: închiderea instalațiilor industriale, instalarea contoarelor, electrocasnice moderne, economice și instalații sanitare.

Situația este agravată de apariția micilor întreprinderi alimentare care aruncă deșeurile netratate în colectorul general, ceea ce duce la o creștere accentuată a cantității de poluare organică. Acestea creează o sarcină suplimentară pe sistemul stațiilor de tratare, iar concentrația componentelor dăunătoare pentru respirație, precum hidrogen, sulfurat și mercaptani, principalele surse de miros intolerabil, crește în aerul din jur.

Un grup de ingineri, biologi, chimiști, conduși de Apă-Canal Chișinău, au rezolvat această problemă o dată pentru totdeauna. Tehnologia nouă a fost dezvoltată special pentru a elimina problemele la instalațiile de tratament din Chișinău. Mecanismul de acțiune al tehnologiei are ca scop dezinfectarea nămolului acumulat:
# inhibă reproducerea bacteriilor și ciupercilor dăunătoare;
# blochează sursele de mirosuri neplăcute;
# după tratamentul cu reactivi, nămolul poate fi utilizat ca îngrășământ în agricultură;
# protejează echipamentele împotriva proceselor de coroziune.

Concentrația hidrogenului sulfurat

Producția de reactivi pentru această tehnologie se realizează pe teritoriul Republicii Moldova. „Acest lucru asigură furnizarea neîntreruptă a produsului, elimină dependența de furnizorii străini. În plus, este planificată, împreună cu institutele de cercetare de top din Moldova, continuarea lucrărilor la îmbunătățirea tratării, dezinfectării și dezodorizării apelor uzate”, se menționează în comunicatul Apă-Canal.

În comunicat, se spune că tehnologia este foarte eficientă, iar costul acesteia este mai profitabil în raport cu soluțiile propuse anterior pentru eliminarea mirosului din oraș.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente