(video) „Am crezut că o să învăț deodată cum să deschid o afacere.” Ce trebuie să știe un tânăr care vrea să studieze Business și Administrare

daniela

#diez a organizat încă o ediție din seria evenimentelor de orientare în carieră „Dacă rămân acasă, merg la…”, iar de data aceasta am vorbit despre Business și Administrare. Cei care ne-au vorbit despre această specialitate „din interior” au fost Vadim Culea, director relații clienți corporativi în cadrul MAIB, Dorin Recean, membru al Consiliului de Dezvoltare Strategică Instituțională a UTM, și Daniela Găină, actuală studentă la ASEM, care urmează un program de învățare de tipul Problem-based learning.

Deși această specialitate se consideră a fi una la care studenții merg atunci când nu prea au alte opțiuni și nu știu ce să facă, ea are multe de oferit. Astfel, studenții rămân a fi derutați în primul an de studii, pentru că așteptările nu corespund realității.

„Primul an nu a fost după așteptările mele. Am crezut că o să învăț deodată cum să-mi deschid o afacere. De fapt, am început prin a învăța la general despre economie. A fost cam greu pentru mine și mi s-a părut că nu am ales facultatea pe care trebuia. Profii ne încurajau, ne spuneau că din anul doi o să învățăm ceva mai specific profesiei. Într-adevăr, este un pic greu. Celor care se pricep la matematică o să le fie ușor la obiecte precum statistică, micro-/macroeconomie”, ne-a spus Daniela, studentă în anul III.

„Vreau să recomand studenților să treacă cu bine și să străduie asupra primului an, pentru că, în esență, teoria este practica cu cea mai mare probabilitate de succes. Să acorde un interes sporit anului întâi și în prima parte a anului doi. Fără ca să avem o bază teoretică, va fi foarte dificil să aplicăm modelele teoretice în practică”, a continuat Dorin Recean.

„Eu abia acum îmi dau seama cât de importante erau cunoștințele din anul întâi. Acum mi-am luat o carte despre macroeconomie, ca să-mi mai amintesc teoria. Noi nu realizăm din prima că acea oră pe care o dedicăm învățării este rentabilă în timp. Pe lângă asta, implicarea în diferite activități extracurriculare îți dă oportunități de a obține în viață ceva peste medie”, a adăugat Vadim Culea.

În ceea ce privește timpul liber, pentru a îmbina universitatea cu activități de voluntariat, un eventual job, seminare sau alte activități pe care le propune universitatea, Daniela ne asigură că timp suficient este. „Profesorii nu ne dau atât de multe teme încât să fim plini cu referate”, a spus tânăra.

După absolvire, piața muncii este suficient de generoasă. Pentru că la MAIB Vadim Culea lucrează cu clienți și companii mari, spune convins că: „Una dintre cele mai mari probleme ale companiilor de la noi este problema resurselor umane. Cererea pe piață pentru absolvenți este destul de mare. Un student bun, și nu e neapărat să fie cel mai bun, își poate găsi un job repede și relativ bine plătit. Totuși, a pune venitul ca prim-criteriu de selectare a unei profesii este greșit. Azi, o profesie poate fi bine remunerată, iar mâine alta. Cei care sunt buni în ceea ce fac întotdeauna for fi remunerați bine”, a spus Vadim.

„Lucrul începe până a absolvi facultatea. Lucrările nu le scrieți de dragul scrisului sau pentru universitate, dar pentru voi. E important să fiți mereu cu urechea „ciulită” la oportunități. Cu cât mai bine ai învățat și cu cât mai activ ai fost, cu atât mai mult ești expus la oportunități. Când ieși de pe băncile facultății nu poți decât să mizezi pe un salariu de început. Dar nu pe asta trebuie să te bazezi. Bazează-te pe faptul că ai unde să crești. Întotdeauna începi de la mai puțin”, a adăugat Dorin Recean.

Pentru mai multe sfaturi utile, urmărește evenimentul în întregime mai jos.

Evenimentul este realizat în parteneriat cu MAIB.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente