(foto) Cine sunt tinerii care lucrează aproape non-stop la colectarea și analiza datelor epidemiologice din Republica Moldova

tineri1

Șase tineri fac parte echipa națională care, de la începutul pandemiei, lucrează aproape non-stop la colectarea și analiza datelor epidemiologice din Republica Moldova.

Ei fac parte din echipa de medici epidemiologi care, pe lângă cifre, statistici, tendințe, rate, procente, proporții, a învățat că pandemia unește oamenii și specialiștii, că răspunsul țării la urgențe în sănătate publică depinde de implicarea lor directă. Acuratețea datelor epidemiologice din Republica Moldova a fost recent apreciată de profesioniștii din cadrul rețelelor europene de epidemiologie și OMS.

Alina Druc, 30 de ani, medică epidemiolog, ANSP

Absolventă a USMF „Nicolae Testemițanu”, specialitatea Epidemiologie, și a Academiei de Administrare Publică, master în management. Este doctorandă în anul IV și studentă în anul II în cadrul Programului mediteranean de instruire în domeniul epidemiologiei de intervenție MediPIET. „Pandemia ne-a impus să demonstrăm în practică toate cunoștințele obținute până acum. Sunt responsabilă de recepționarea zilnică a datelor din cele 10 laboratoare, de transmiterea datelor la verificare, apoi de analiza datelor validate și de elaborarea rapoartelor. De asemenea, sunt responsabilă pentru raportarea datelor naționale în Sistemul European de Supraveghere (TESSy). Aceste trei luni de activitate intensivă ne-au demonstrat importanța lucrului în echipă, a susținerii reciproce, a comunicării și a rezistenței morale…”

Dumitru Capmari, 32 de ani, șeful Direcției managementul urgențelor de sănătate publică, ANSP

 

Activează la agenție din 2011. Absolvent al USMF „N. Testemițanu”, MediPIET, Școala de Management în Sănătate Publică. „Pandemia a însemnat lucru non-stop, cu o mulțime de noi probleme și solicitări. Sunt responsabil de monitorizarea informațiilor raportate de instituțiile medicale către ANSP, de coordonare și comunicare cu organizațiile internaționale. Pandemia ne-a învățat că lucrul în echipă, comunicarea și coordonarea sunt esențiale”.

Alexei Ceban, 30 de ani, medic epidemiolog, Secția supraveghere epidemiologică a bolilor prevenibile prin vaccinări, ANSP

Absolvent al USMF „Nicolae Testemiţanu”, MediPIET, Școala de Management în Sănătate Publică. Studii postuniversitare prin rezidențiat în epidemiologie, actualmente – doctorand la Școala doctorală în științe medicale. Instruiri OMS, UNICEF, Rețeaua globală de răspuns la izbucniri GOARN. „Pandemia înseamnă pentru noi o provocare imensă cu nopți albe și fără familii. Dar în același timp e o experiență majoră în gestionarea urgențelor de sănătate publică. În cadrul echipei sunt responsabil de analiza epidemiologică a datelor. Contribui la calcularea ratelor de contagiozitate și la prognozarea scenariilor epidemiologice în baza metodologiei internaționale standardizate. Digitalizarea datelor în cadrul sistemelor informaționale reflectă direct și răspunsul rapid al sistemului de sănătate, de aceea aceasta trebuie să fie prioritară pentru factorii de decizie. Nu poți acționa și lua decizii fără informații și date calitative.”

Alexandr Dascalov, 33 de ani, medic în sănătate publică, epidemiolog

Alexandr Dascalov, 33 de ani, medic în sănătate publică, epidemiolog, consultant principal în Direcția Politici în domeniul sănătății publice, MSMPS, actualmente delegat pentru managementul datelor în cadrul supravegherii epidemiologice a epidemiei COVID-19. Absolvent al USMF „N. Testemițanu”, rezidențiat în epidemiologie. „Mă mândresc cu faptul că pot fi util societății în care am crescut în momentele de criză epidemică națională și globală. COVID-19 a arătat cât de firav poate fi sistemul medical care nu a evoluat și nu a fost modernizat în ultimii ani… Pentru mulți dintre colegii mei, epidemia a însemnat sacrificiu și nopți nedormite…”

Veaceslav Guțu, 31 de ani, medic epidemiolog, ANSP

Absolvent al USMF „Nicolae Testemițanu” și al Școlii de Management în Sănătate Publică. Studii postuniversitare – rezidențiat în epidemiologie, studii de postuniversitare de doctorat anul II. „Responsabilitatea fiecăruia în combaterea COVID-19 este primordială, infecția nu alege persoanele în dependență de sex, vârstă sau statut social. Doar împreună putem să combatem această infecție.”

Roman Corețchi, 28 de ani, medic igienist, Secția sănătate ocupațională, siguranță chimică și toxicologie, ANSP

Absolvent al USMF „Nicolae Testemițanu”, studii postuniversitare – rezidențiat în epidemiologie, implicat activ în activități organizate de agenție, minister, universitate și OMS. „Pandemia înseamnă pentru noi o luptă grea în care nu este timp pentru familie și alte activități, însă în același timp este o experiență bogată. Sunt responsabil de colectarea datelor epidemiologice, de redactarea în sistemul de supraveghere privind persoanele suspecte, confirmate și de contacții și raportare. Deși există multe obstacole în lupta cu pandemia, la baza gestionării acesteia este o echipă dedicată.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente