(video) Verdețuri crescute în Moldova. Povestea unui producător din Mereni care vinde sănătate la pachet

P1099731

Fiind o sursă naturală de vitamine, minerale și fibre, verdețurile sunt recomandate a fi consumate zi de zi pentru o alimentație sănătoasă. În bucătărie, ele au rolul de a completa felurile principale sau de a asezona și condimenta preparatele culinare. Dar cum este să crești și să vinzi în Moldova verdețuri la fel de aromate ca cele din grădina bunicii? Faceți cunoștință cu producătorul care afirmă că principalul ingredient al succesului de piață pentru afacerea sa este… pasiunea, asezonată din plin cu încredere în ziua de mâine.

Ilie Verdeș este un producător autohton din localitatea Mereni, Anenii Noi. Afacerea pe care o gestionează este specializată în creșterea verdețurilor și legumelor – mărar, pătrunjel, ceapă verde, lolla rosa, lolla bionda, alături de ridiche, pepene galben și alte culturi. Absolvind Universitatea din Tiraspol, specialitatea Geografie și Turism, nu a crezut niciodată că agricultura avea să fie domeniul în care își va pune pe roate o afacere.

Ilie Verdeș, producător local: „Ne-am specializat în creșterea acestor culturi deoarece sunt unele dintre cele mai delicate. Nu oricărui agricultor i-ar reuși, ele cer un tratament mai special. Credem că putem oferi oamenilor un produs select și de calitate.”

De 2 ani, zilnic, producătorul și cei 18 lucrători ai săi, printre care și unii membri a familiei, pune pasiune în ceea ce face și depune eforturi pentru a aduce consumatorilor verdețuri proaspete și aromate. Face față cu tărie momentelor de grea încercare, pentru că își dorește să demonstreze că în țara noastră există posibilitatea de a cultiva produse de calitate.

Ilie Verdeș, producător local: „Desigur, parcursul unei afaceri implică diverse provocări. Problemele cu care ne-am confruntat au fost piața de desfacere, ambalajul pentru a fi expus un produs, vreme instabilă și factorul uman. Motive de a renunța cred că avem în fiecare zi de câteva ori, însă mereu găsim motiv să nu lăsam mâinile în jos. În fiecare dimineață când te trezești – e o nouă zi, trebuie să uiți de problemele din ziua precedentă și să mergi mai departe cu fruntea sus.

Pe timp de pandemie, când mulți agricultori din țară s-au confruntat cu problema comercializării produselor, piețele fiind închise, producătorul de verdețuri nu a întâmpinat greutăți la acest capitol. Știa că parteneriatul său cu METRO îi va oferi comenzi constante și o garanție pentru salarizare. În prezent livrează rețelei de magazine diverse produse, în funcție de sezon: ridiche, mărar, pătrunjel, leuștean, praz etc.

Ilie Verdeș, producător local: „METRO este pentru noi un partener stabil, un partener de încredere, care ne permite să facem planuri de viitor și să ne concentrăm pe investiții. Suntem siguri că ceea ce producem va ajunge la consumator, care poate găsi aici produse locale, de calitate superioară, cu certificat care îi dă o siguranță.”

METRO îndeamnă publicul larg să consume produsele locale

Susținerea producătorilor locali a fost dintotdeauna o prioritate pentru METRO și face parte din programul de responsabilitate socială corporativă. Pentru o agricultură durabilă și dezvoltarea economiei locale, rafturile magazinului pun la dispoziția consumatorilor fructe și legume proaspete, „made in Moldova”. Cumpărând produse autohtone, facem, de fapt, o investiție în viitorul comunității noastre.

Adrian MARINESCU, șef adjunct al Raionului Legume și Fructe, METRO: „Oamenii care își fac cumpărăturile la METRO știu deja că aici găsesc o gamă largă de produse locale. Alături de colegii mei, avem grijă ca în magazinele noastre să ajungă o varietate mare de fructe, legume și verdețuri – toate crescute cu drag de producătorii autohtoni. Sunt mândru că împreună cu familia METRO putem să susținem afacerile locale și să contribuim la binele comunității. Rămânem aproape!”

METRO – #RămânemAproape!

METRO este unul dintre liderii internaționali în domeniul vânzărilor en-gros, cu un sortiment de produse alimentare și nealimentare care deservește clienți din industria HoReCa, revânzători dar și consumatori finali. La nivel global, METRO deservește peste 16 milioane de clienți care pot alege să facă cumpărături în unul dintre magazinele sale de format mare, să comande online și să își colecteze cumpărăturile la magazin sau să le fie livrate. METRO susține competitivitatea întreprinzătorilor cu soluții digitale și contribuie astfel la diversitatea culturală din comerțul cu amănuntul și sectorul ospitalier. Sustenabilitatea este un pilon cheie al afacerii METRO. METRO deține primul loc în indicatorul Sustenabilității Dow Jones, în industria comercializării produselor alimentare. Compania operează în 34 de țări și angajează peste 100.000 de oameni în întreaga lume. În anul financiar 2018/19, compania METRO a înregistrat un volum al vânzărilor de 27,1 miliarde EUR. În octombrie 2019, METRO AG a semnat un acord de vânzare a pachetului majoritar în METRO China. În septembrie 2018, METRO a inițiat procesul de cesiune a lanțului de retail Real cu 34.000 de angajați. În Republica Moldova, compania METRO este prezentă din 2004, având trei magazine, cu peste 25000 de articole în fiecare magazine și peste 600 de angajați. Pentru mai multe informații, vizitați www.metroag.de, www.metro.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente