Atelier practic intensiv, destinat tinerilor realizatori de filme documentare din Republica Moldova

4-septembrie-1000×600
Foto: moldox

MOLDOX anunță lansarea apelului de înregistrare la atelierul de film documentar Inspiration 2020, care în acest an va fi împărțit în două sesiuni: Modul I (5-9 august 2020) și Modul II (9-13 septembrie 2020). Atelierul este destinat tinerilor realizatori de filme documentare din Republica Moldova și va fi condus de către renumitul producător suedez Hjalmar Palmgren și regizoarea americană Melody Gilbert.

Atelierul INSPIRATION 2020 este în căutare de proiecte moldovenești care au relevanță în contextul social actual sau acele proiecte, care inspiră schimbare socială. În acest an, atelierul va fi împărțit în două sesiuni:

Modulul I (5-9 august 2020), axat pe elaborarea și dezvoltarea propunerii de proiect, realizare trailer și studii de caz.

Modulul II (9-13 septembrie 2020), unde veți învăța cum să scrieți și să vorbiți despre povestea voastră potențialilor finanțatori și organizațiilor din domeniu, perfecționând pitch-ul și trailerul împreună cu experți din industria cinematografică.

Atelierul se va încheia cu ședințe individuale și cu un pitch public și prezentarea proiectului tău în cadrul ceremoniei de închidere a Festivalului MOLDOX, unde pitch-ul tău va fi evaluat de către experți din industria filmului documentar de la nivel european, care vor selecta patru proiecte pentru a participa la programe de networking și ateliere prestigioase din Europa. Vei pleca de la atelier cu o bază solidă, care îți va permite să aplici cu proiectul tău pentru granturi de producție, platforme de crowdfunding și/sau forumuri de pitching.

Scopul atelierului este instruirea realizatorilor/realizatoarelor de filme documentare din Republica Moldova, care sunt regizorii/regizoarele propriilor proiecte.

Proiectele de filme documentare trebuie să fie în primele etape de dezvoltare (sinopsis, cercetare, etc.) sau deja în procesul de producție. Participanții vor fi ghidați de profesioniști în domeniul cinematografiei documentare și vor învăța cum să-și dezvolte proiectele prin exerciții practice și feedback constructiv, prin masterclass-uri și studii ce caz cu participarea realizatorilor de filme documentare moldovenești.

Acest atelier intensiv este un pas ideal pentru cei mai experimentați realizatori de film, jurnaliști și povestitori vizuali care au identificat deja un subiect de film documentar și, în mod ideal, au început producția. Până acum, 24 de proiecte au trecut prin atelierul MOLDOX Lab, dintre care 10 au obținut, în calitate de premii, acces la mai multe evenimente de networking, instruire și altele în cadrul activităților și festivalurilor organizate de partenerii noștri (Balkan Documentary Center, Baltic to Black Sea Documentary Network, DOCUDAYS UA, Thessaloniki Documentary Film Festival, One World Romania, European Documentary Center și altele).

Noile realități globale ne face să reexaminăm modul în care vom organiza atelierele MOLDOX Lab în acest an, ajustând formatul acestora în funcție de situația curentă, pentru a oferi condiții de maximă siguranță pentru toți participanții. Ne pregătim pentru toate scenariile de desfășurare a atelierelor, adaptate la necesitățile și posibilitățile tehnice ale acestora.

Astfel, primul modul va fi desfășurat în format video online, și va fi susținut de renumitul producător suedez Hjalmar Palmgren (producător executiv „Searching for Sugar Man”, producător „Big Boys Gone Bananas!*”) și regizoarea americană de filme documentare Melody Gilbert (regizoare „Suflet de silicon”, producătoare „Sub cerneală” – ambele filme proiectate în cadrul Festivalului MOLDOX 2018).

Al doilea modul se va desfășura în Cahul și va fi condus de Hjalmar Palmgren, cu susținerea online a lui Melody Gilbert. Vă rugăm să aduceți un laptop cu software de editare și/sau o cameră video și materialul video filmat.

Notă: dacă nu ați început încă să filmați, vă rugăm să aduceți imagini de arhivă sau temporare pentru a le edita în timpul orelor de curs.

Detalii:

  • Limba de predare: engleză
  • Modul I (online) – Dezvoltare (5-9 august 2020)
  • Modul II (Cahul) – Pitch (9-13 septembrie 2020)
  • Termen limită pentru aplicații: 15 iulie 2020
  • Acces: gratuit
  • Număr de participanți: 6-8
  • Nivel: avansat
  • Grup țintă: profesioniști din domeniul cinematografiei din Republica Moldova, care au experiență în filmul documentar și/sau producătorii lor locali sau internaționali. Echipele formate din două persoane pot participa, dar doar regizorul/regizoarea va putea susține pitch-ul.

Criterii de selecție:

  • Participanții aplică cu proiectele lor documentare originale, în etapă de producție sau în primele etape de dezvoltare;
  • Participanții sunt cetățeni ai Republicii Moldova sau au un proiect co-produs de Republica Moldova;
  • Participanții vorbesc limba engleză;
  • Participanții au cel puțin 2 ani de experiență în domeniul cinematografic sau de realizare de documentare TV;
  • Subiectul proiectului de documentar trebuie să fie unul de importanță socială.

Notă: Persoanele care nu au participat în trecut la atelierele MOLDOX Lab vor avea prioritate.

Documentele cerute sunt următoarele:

# formularul de participare, completat în engleză, care conține și un scurt rezumat al CV-ului;

# link-uri de la proiecte anterioare și o secvență sau trailer al proiectului cu care aplicați (secvențe de 10 minute și mai mult) cu subtitrări în limba engleză. În cazul în care materialul video nu este subtitrat, vă rugăm să ne expediați lista de dialog tradusă în limba engleză.

Aplicațiile care nu vor include toate materialele solicitate și/sau nu vor respecta termenul limită de înregistrare nu vor fi luate în considerație.

Înregistrarea la atelier reprezintă confirmarea disponibilității de a participa la ambele module (la sesiunile zilnice video și la atelierul în format fizic), conform agendei activităților comunicate de către organizatori.

Participanții selectați vor fi anunțați nu mai târziu de 25 iulie 2020. Din cauza termenilor restrânși, doar persoanele selectate vor fi contactate.

Pentru mai multe informații vă rugăm să ne scrieți la adresa de e-mail [email protected] sau [email protected].

Înscrierea la atelier este gratuită. Materialele video depuse nu vor fi restituite. Înregistrarea la atelier se va considera drept acceptare a regulamentului MOLDOX Lab. Proiectele care vor participa la Atelierul Inspiration vor menționa, atunci când vor fi finalizate, participarea la atelierele MOLDOX Lab și identitatea vizuală MOLDOX (logo) în titrele filmelor. PARTICIPAREA ESTE GRATUITĂ. Cazarea și alimentația participanților, în cadrul sesiunilor din Modulul II (pauzele de cafea, mesele principale), precum și transportul spre/de la Cahul sunt asigurate de organizatori.

Situații excepționale: În situația în care Modulul II al atelierului nu va putea fi organizat cu prezența fizică a participanților și tutorilor, acesta va avea loc online. Organizatorii vor lua toate măsurile pentru a oferi condiții de maximă siguranță, prin furnizarea dezinfectanților, măștilor de protecție, etc. Toate aceste măsuri și detalii adiționale vor fi anunțate pe parcurs, în funcție de schimbările epidemiologice care vor avea loc. Participanții selectați vor fi informați pe parcurs despre formatul modulului și le va fi oferit suficient timp pentru a se pregăti fie pentru participarea fizică sau online la modulele atelierelor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente