Pe 21 mai, Parlamentul Moldovei a susținut inițiativa guvernului de a anula examenele de bacalaureat pentru toți absolvenții din acest an. O excepție în acest sens au fost elevii restanțieri din anii precedenți și studenții din regiunea transnistreană care învață în universitățile din Republica Moldova. Pentru aceste persoane examenul de bacalaureat va fi organizat în perioada 03-17 iulie 2020, iar rezultatele examenelor vor fi publicate pe 26 iulie. Presa din regiunea transnistreană menționează că în situația actuală sute de studenți din stânga Nistrului vor fi expuși riscului de infectare, fiind nevoiți de-a se deplasa la Chișinău pentru a susține examenele.
Universitățile din Republica Moldova primesc elevi din regiunea transnistreană, cu condiția ca în primul an de studiu să susțină examenele de bacalaureat. Pentru acești studenți, dar și pentru restanțierii din anii precedenți, persoanele care au finalizat programa de liceu în instituțiile de învățământ superior, care s-au înscris pentru a susține examenul în sesiunea de examene 2020 și persoanele care au solicitat susținerea examenului de bacalaureat în regim de externat vor putea susține examenul în următoarea sesiune, în funcție de evoluția situației pandemice, în condițiile stabilite de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, se menționează în proiectul de lege privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020.
Agenția de presă PMR Novosti din regiunea transnistreană menționează că în situația actuală, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale riscă cu sănătatea a câtorva sute de studenți din stânga Nistrului, specificând că aceștia vor trebui să stea în căminele studențești cel puțin 20 de zile, iar acestea, la rândul lor, reprezentând un risc foarte mare de infecție.
Presa locală scrie că așa-zisele autorități din stânga Nistrului acuză oficialii din Republica Moldova pentru că elevii moldoveni din acest an au fost scutiți de examenul de bacalaureat pentru a nu le pune viața în pericol, dar în același timp, aceștia neglijează pe studenții transnistreni.
Mai mult, așa-zisele autorități din stânga Nistrului, consideră că absolvenții din regiune nu ar trebui să susțină BAC-ul, deoarece au primit deja un certificat de învățământ general în stânga Nistrului.
Menționăm că astăzi în regiunea transnistreană se încheie starea de urgență care a fost instaurată pe 17 martie, însă restricțiile vor rămâne în vigoare.
Reamintim că Parlamentul a susținut inițiativa guvernului de a anula examenele de bacalaureat pentru toți absolvenții din acest an, media acestora fiind calculată cu rotunjire până la întreg, a mediilor anuale obținute de elevi pe parcursul claselor X-XII/anilor de studii I-III în învățământul profesional tehnic postsecundar la disciplinele respective.
De asemenea, în stânga Nistrului Balurile de absolvire pentru studenți nu au fost amânate.
Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.