Pe 12 iunie, de Ziua Academiei de Științe a Moldovei, Rodica Sturza, doctoră habilitată în științe tehnice, profesoară universitară, șefă Departament Oenologie şi Chimie din cadrul Facultății Tehnologia Alimentelor, Universitatea Tehnică a Moldovei, membră a Secției Științe Exacte și Inginerești a AȘM, a fost decorată cu medalia „Nicolae Milescu Spătarul”.
Prin această înaltă distincție, înmânată de către vicepreședinta Academiei de Științe a Moldovei, coordonatoarea Secției Științe exacte și inginerești, Svetlana Cojocaru, Prezidiul AȘM a apreciat rezultatele relevante în activitatea de cercetare în domeniul chimiei și siguranței alimentelor înregistrate de către dânsa pe parcursul a 30 de ani, aprecieri exprimate deopotrivă și cu prilejul celei de-a 60-a aniversări din ziua nașterii.
Mulțumind pentru înaltele aprecieri, Rodica Sturza a menționat că va munci cu aceeași abnegație în continuare pe tărâmul științific, dar și cel didactic, cultivându-le tinerilor cercetători pasiunea pentru activitatea de cercetare și însoțindu-i cu drag pe calea științei pentru a spori eficiența cercetărilor din Republica Moldova, în special în domeniul căruia i s-a dedicat – biotehnologii alimentare și siguranța alimentelor.
În acest an, Ziua Academiei de Științe a Moldovei a fost marcată cu o lecție publică prezentată online de către prof. Randy Schekman de la Universitatea California/Berkeley din SUA, savant celebru cu rădăcini basarabene, laureat al Premiului Nobel în medicină, și un recital muzical susținut de renumitul compozitor-academician Eugen Doga. Evenimentul a scos în evidență meritul incontestabil în dezvoltarea științei al mai multor profesori-savanți, inclusiv din cadrul Universității Tehnice a Moldovei.












