Filmul „Pe aripile vântului” a fost eliminat de pe platforma HBO Max, fiind considerat rasist

bGRUMgSvs6wzYQRqehY4Fsup4f1
Foto: https://www.empireonline.com/

Renumitul lungmetraj „Pe aripile vântului”, lansat în 1939, a fost retras marți de pe platforma HBO Max, în contextul protestelor în masă din Statele Unite împotriva rasismului, discriminării și violenței poliției. De asemenea, și comedia Little Britain (Mica Britanie) a fost retrasă de pe BBC iPlayer, Netflix și BritBox.

Filmul „Pe aripile vântului”, apărut pe piața cinematografică în 1939, reproduce perioada Războiului Civil din SUA într-o „lumină mai bună”. „El prezintă în special o versiune romantică a Sudului și o viziune foarte edulcorată a sclaviei, cu servitori ca fiind mulțumiți de statutul lor și tratați drept angajați obișnuiți”, scrie news.ro.

https://www.aktual24.ro/

Purtătorul de cuvânt al HBO Max a declarat marți într-un comunicat că filmul „Pe aripile vântului” este un produs al epocii sale și prezintă unele dintre prejudecățile etnice și rasiale care, din păcate, au fost obișnuite în societatea americană.

„Aceste reprezentări rasiste au greșit atunci și au greșit astăzi, iar noi am considerat că a menține acest film în catalogul nostru, fără o explicație și o denunțare a acestor reprezentări, ar fi iresponsabil”, explică HBO Max.

HBO își propune ca filmul să revină pe platformă, difuzându-l online, dar să fie abordat în contextul său istoric. „Dacă dorim să creăm un viitor mai corect, mai echitabil și mai inclusiv, trebuie să recunoaștem și să înțelegem istoria noastră”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al companiei.

Scenaristul filmului „12 ani de sclavie” (12 Years A Slave), John Ridley, a declarat pentru Los Angeles Times că „Pe aripile vântului” trebuie eliminat, întrucât „nu se limitează la reprezentare”, dar ignoră ororile din sclavie și menține „unele dintre cele mai dureroase stereotipuri ale oamenilor de culoare”.

Amintim că „Pe aripile vântului” a fost primul film color care a câștigat Oscarul pentru cea mai bună imagine, iar Hattie McDaniel a fost prima actriță americană de culoare care a fost nominalizată și a câștigat un Oscar.

Între timp, marți, reality-show-ul Cops a fost înlăturat de Paramount Network. „Programul american de crimă documentară a durat de peste trei decenii, dar a fost acuzat de aspecte de glamour ale poliției și denaturarea problemelor rasiale”, scrie afp.com.

De asemenea, comedia „Mica Britanie” (Little Britain) a fost retrasă de pe BBC iPlayer, Netflix și BritBox ca urmare a criticilor la adresa unor personaje care înfățișează personaje din medii etnice diferite.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente