Reforma universitară va conține trei elemente. Igor Șarov: „Acest proces nu va închide programe de studii”

șarov

Ministrul Igor Șarov a prezentat astăzi, 4 iunie, în cadrul unui briefing de presă, acțiunile care urmează a fi întreprinse de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în vederea implementării reformei universitare.

„În condițiile în care în Republica Moldova se constată un număr mare de instituții publice de învățământ superior și un număr în descreștere al studenților, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării se obligă să demareze procesul de raționalizare a rețelei de universități publice din țară, în scopul eficientizării cheltuielilor publice și al creșterii calității și relevanței studiilor superioare”, a menționat ministrul Igor Șarov.

Astfel, reforma universitară va conține trei elemente, și anume: raționalizarea rețelei de universități publice din țară, aplicarea unor noi mecanisme de finanțare a învățământului superior și implementarea proiectului „Învățământul Superior” susținut de Banca Mondială.

„La prima etapă a procesului de raționalizare, se propune fuziunea prin absorbție a Institutului de Relații Internaționale din Moldova și a Universității de Stat „D. Cantemir”, de către Universitatea de Stat din Moldova. Subliniez că acest proces nu va închide programe de studii, ci va asigura ca banii să fie utilizați pentru educație, dar nu pentru procese administrative”, a afirmat oficialul.

Totodată, ministrul Igor Șarov a menționat că, pornind de la principiul finanțarea urmează studentul, în raport cu calitatea programului de studii, se impune necesitatea aprobării „Metodologiei de finanțare bugetară standard a instituțiilor publice de învățământ superior”, reprezintând un nou mecanism de finanțare prin care, alături de numărul de studenți din comanda de stat, se iau în considerare coeficienți de ajustare la programul de studii și criterii care definesc performanța instituțiilor (pentru ciclurile de studii superioare de licență și master) în procesul bugetar.

Noua metodologie de finanțare urmează a fi implementată în instituțiile de învățământ superior publice cu autonomie financiară începând cu 1 ianuarie 2021.

Un alt element important al reformei universitare îl reprezintă implementarea proiectului „Învățământul superior”. Printre principalele rezultate ale proiectului vor fi:
# investiții în infrastructura universitară (laboratoare, centre de cercetare, medii de învățare etc.);
# standarde de calificare elaborate și puse în aplicare și ca rezultat – îmbunătățirea programelor de studii superioare și a programei universitare;
# un sistem performant de asigurare a calității atât la nivel național, cât și cel instituțional;
# înregistrarea ANACEC în EQAR drept dovadă a conformității programelor de studii superioare naționale acreditate cu standardele și liniile directoare pentru asigurarea calității în Spațiul European al Învățământului Superior.

Menționăm că, proiectul „Învățământul superior” va demara la sfârșitul lunii august 2020.

De asemenea, în contextul necesității digitalizării procesului educațional, ministrul Igor Șarov a lansat Campania Națională „Donează un computer pentru educație”. Acțiunea se va desfășura în perioada iunie-septembrie 2020 și are ca scop dotarea instituțiilor de învățământ cu tehnică de calcul pentru formarea competențelor digitale la elevi, cadre didactice și manageriale.

„Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va continua demersurile sale la nivel național și internațional, pentru a ne asigura că în noul an de studii toți elevii și profesorii vor dispune de un calculator sau o tabletă”, a subliniat ministrul Igor Șarov.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente