Odată cu venirea verii, printre pasiunile tinerilor apare și lectura, fie că sunt operele din programa școlară, fie că este vorba despre opere pentru suflet, cert e că tinerii încep mai mult să citească în această perioadă. Tatiana Zaharia este o tânără pasionată de lectură. Urmărind pagina ei de Instagram, am numit-o „tânăra cu cărți zilnic pe story”. Zi de zi, tânăra împărtășește pe contul ei un citat sau o secvență dintr-o nouă carte.

Tatiana este sigură că „cititul este mereu o alegere bună, nu contează în ce loc sau stare te afli”.

Tânăra spune că pentru ea cititul este o evadare din lumea noastră, un zbor către alte realități în care tânăra experimentează stări, emoții, trăiri și sentimente intense. Acestea o ajută să se dezvolte intelectual și spiritual. Tânăra ne spune că dragostea pentru lectură o are de la vârsta de 12 ani și multe s-au schimbat de atunci.

„Am început să iubesc lectura de pe la 12 ani datorită recomandărilor de cărți pe care le oferea profesoara de limbă şi literatură română. Desigur că preferințele mele pentru cărți s-au schimbat mult timp de trei ani, dar mă bucur că am acumulat experiența de a-mi alege cărţile pe care le citesc. Pe lângă faptul că mi s-a îmbogățit considerabil vocabularul, am reuşit să-mi cultiv anumite valori şi principii, iar sfaturile marilor autori mereu îmi vor servi drept un sprijin în tot ceea ce fac.”

Pentru Tatiana cititul nu este un hobby, ci mai mult o dependență care în combinație cu o cană de cafea sau ceai îi aduce foarte multă fericire şi pace lăuntrică.

# Biblioteca – locul de vis

Tatiana a recunoscut că nu prea iubește science fiction-ul, însă iubește cărțile inspirate din faptele reale care-i trezesc fiecare gram de empatie pe care-l are și cele pentru dezvoltarea personală. De asemenea, pentru Tatiana biblioteca este locul de vis, mai ales atunci când găsește toate cărțile pe care le caută, mereu a preferat cartea în locul e-book-ului. „Pentru mine e ca şi cum aş compara o floare vie cu una artificială, mirosul şi finețea unei cărți ținută în palme este ca un drog.”

Tânăra e recunoscătoare pentru timpul liber pe care-l are la dispoziție acum și profită la maximum de el. De asemenea, Tatiana a mai povestit că încearcă să citească cărțile scrise de autori experimentați şi recunoscuți, pentru că cu siguranță va avea ce să învețe de la ei. „În prezent, citesc «Emoții distructive» de Daniel Goleman; sunt la jumătate de carte, dar desigur că voi mai citi şi celelalte lucrări ale sale, pentru că sunt sfaturi pe care le poți pune în practică în viața de zi cu zi. Săptămânal, încerc să citesc cel puțin o carte şi niciodată nu am lăsat vreo lectură neterminată.”

Blitz

– Literatură clasică sau modernă?

– Literatura clasică.

– Literatura universală sau română?

– Literatura universală.

– Detective sau SF?

– Detective.

– Citit pe diagonală sau detaliat?

– Fiecare detaliu e important pentru mine.

Autoare: Nicoleta Lisevici