De ce 3 iunie în istorie a însemnat începutul unei revoluții vestimentare și ce recorduri au fost înregistrate în această zi

Foto: onlime.ro/evolutia-costumului-de-baie/

Istoria deseori are capacitatea de a crea punți de fapte semnificative care au marcat la un moment dat umanitatea. Permanent suntem urmăriți de circumstanțe unice care au pus punctul pe „i” în cursul istoric, tocmai din acest motiv ne-am gândit să „urmărim” și noi cele mai importante evenimente care în viziunea noastră au făcut a treia zi de vară un pic mai specială decât o zi ordinară.

În colecția evenimentelor marcante din 3 iunie, se face distinsă în anul 1877 nașterea pictorului francez Raoul Dufy. Recunoscut în lumea artistică pentru stilul său fauvist și stilul decorativ colorat, care a devenit la modă pentru designuri de ceramică și textile, precum și scheme decorative pentru clădirile publice. De asemenea, se face remarcat și pentru scene de evenimente sociale în aer liber.

Sursă: Wikipedia

Tot pe 3 iunie, anul 1910, se naște actrița Paulette Goddard (Marion Levi), partenera lui Charles Chaplin în două dintre capodoperele acestuia: „Timpuri noi” și „Dictatorul”.

Sursă: Printerest

Un moment mai trist se întâmplă la 3 iunie 1924, atunci când pleacă din viață Franz Kafka, scriitorul revoluționar care a marcat literatura postbelică. A devenit adevărat posesor de coduri lingvistice omniprezente în operele sale. Printre cele mai importante creații kafkiene se numără romanele ProcesulCastelul și America, nuvela Metamorfoza sau povestirile VerdictulColonia penitenciarăUn artist al foameiUn medic de țară și Marele zid chinezesc. Iar cuvântul „kafkian” despre care am amintit anterior, a ajuns să descrie o situație absurdă sau suprarealistă.

Sursă: whyyoudo.it                                

Una din piesele vestimentare care a făcut revoluție în industria modei care a „zguduit” concepțiile bisericești și opinia publică, apare în 3 iunie 1946 și poartă numele de „costum de baie”. Prima prezentare de costume de baie în două piese a avut loc la Paris. Modelul a fost botezat „Bikini” după Atolul Bikini din Oceania, unde s-au efectuat, în 1945, mai multe experimente nucleare și unde, din cauza climei, se purta o ținută sumară.

În perioada aia, femeile purtau costume de baie întregi, care pe lângă faptul că acopereau o mare parte a corpului, mai erau fabricate din stofe foarte grele.  Noul costum  însă, era format din trei triunghiuri – unul pentru slip și celelalte două pentru sutien, și dezgolea corpul în public, adică pe plaje, mai mult ca niciodată până atunci.

Acest nou model „bizar” de costum de baie a fost acceptat deplin de femei abia după 10 ani.  Printre primele curajoase care au îmbrăcat costumul din două piese a fost Brigitte Bardot, atunci când se filma pentru pelicula „Şi Dumnezeu a creat femeia”. Apoi alte nume mari precum Marilyn Monroe, Jackie Kennedie şi Jane Mansfield au îndrăznit și au creat o nouă „eră” a femeilor dezinvolte cu această piesă vestimentară.

Sursă: onlime.ro/evolutia-costumului-de-baie/

Tot la 3 iunie, în 1965, astronautul Edward White devine primul american care pășește pentru prima dată în afară unei nave spațiale. El a petrecut 20 de minute în afară capsulei spațiale Gemini 4, depășindu-l pe cosmonautul sovietic Alexei Leonov, care cu trei luni înainte reușise să reziste înafara navei 12 minute.

Cu treisprezece ani mai târziu în Cartea Guiness lista cu cele mai furate cărți din librăriile britanice. În clasament pe „piedestal” se află chiar „Cartea Recordurilor”. Care a fost publicată pentru prima dată în 1952, identificându-se ca și cea mai vândută carte din lume, după Biblie. De la lansare până astăzi, cartea s-a vândut în peste 92 de milioane de exemplare în întreagă lume.

În 1970, o echipa de oameni de știința de la Universitatea Wisconsin din SUA, sub conducerea biochimistului american de origine indiana Gobind Khorana (Premiul Nobel pentru medicina pe 1968), a reușit să producă în laborator prima genă artificială.

În 1989, pe 3 iunie, trupa Queen „țintește” un nou record, ocupând locul întâi în topurile britanice cu cel de-al șaselea album intitulat The Miracle.

Tot lumea muzicii bifează ziua de 3 iunie cu noțiunea de „semnificativ” pentru că în 1995, Bryan Adams ocupă locul întâi în topurile din SUA cu melodia Have You Ever Really Loved A Woman.

Iar în anul 1991 în sudul Japoniei s-a produs o tragedie din cauza vulcanului Mount Unzen, care a erupt și prin urmare lava a luat viața a 43 de oameni, toți erau cercetători sau jurnaliști.

În 2002, în perioada 3-9 iunie, s-a desfășurat la Cluj prima ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, fiind astfel primul festival din România destinat exclusiv lungmetrajelor. Festivalul internațional de film Transilvania (TIFF) este primul festival internațional de film de lungmetraj din România, care se desfășoară anual în capitala istorică a Transilvaniei, Cluj-Napoca. Festivalul se desfășoară în trei cinematografe din oraș: Republica, Arta și Victoria. Anul acesta însă, TIFF pe lângă faptul că se reprogramează, totodată își redirecționat „energia” TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro). O platforma de streaming a festivalului.

Și tot în același an, a avut loc spectacolul The Queen’s Jubilee la Buckingham Palace, în cadrul căruia au evoluat Paul McCartney, Sting, Elton John, Brian Wilson, Cliff Richard, Ozzy Osbourne, The Corrs, Will Young, Atomic Kitten și S Club 7.

Astăzi, 3 iunie 2020 e o zi în care chiar noi suntem capabili să creăm „punți” care fac istorie. Astăzi noi dăm naștere evenimentelor. Acum probabil se naște un geniu, sau apune o stea. Astea fiind spuse, să nu încetăm să-i dăm importanță fiecărei zile viața noastră.

Autoare: Ilinca Televca

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente