Autoritățile chineze au testat peste 9,8 milioane din cele 11 milioane de locuitori ai metropolei Wuhan între 14 mai și 1 iunie, într-o campanie masivă derulată în capitala provinciei Hubei. Doar 300 de pozitivi asimptomatici au fost descoperiți în focarul inițial al pandemiei de COVID-19.

Pe fondul îngrijorării cu privire la un potențial val doi al infecțiilor, municipalitatea din Wuhan a lansat o acțiune de testare după detectarea unor noi infecții după ridicarea măsurilor de izolare din acest oraș, la începutul lui aprilie.

Locuitorii din Wuhan au stat la cozi în ultimele săptămâni pentru a fi testați în mari corturi medicale instalate în parcări, în parcuri și în cartiere. În fiecare zi din această perioadă, au fost testați aproximativ 500 000 de oameni.

Din cele 9,8 milioane de oameni testați, doar 300 au fost depistați pozitiv și toți sunt perfect sănătoși, fiind incluși în categoria asimptomaticilor, conform autorităților chineze care au mai precizat că aceștia nu vor îngroșa rândurile bolnavilor de COVID-19 din statistici.

Potrivit agenției de presă Caixin, pentru a testa rapid și la scară largă, autoritățile din Wuhan au amestecat probele preluate de la mai mulți indivizi și le-au testat într-un singur tub – metodă denumită „testarea în grup”. Dacă un tub cu mai multe mostre era pozitiv, erau testate în parte toate mostrele amestecate.

Această campanie de testare a fost prezentată inițial ca o „bătălie decisivă” de 10 zile împotriva COVID-19. Costurile s-au ridicat la 900 de milioane de yuani (113 milioane de euro), conform primarului adjunct Hu Yabo.