Astăzi marcăm Ziua mondială a bicicletei. „Pe timp de pandemie, bicicleta s-a dovedit a fi cel mai sigur mijloc de transport”

Mersul-pe-bicicleta

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat, la 12 aprilie 2018, o rezoluţie prin care se sărbătoreşte pe 3 iunie, în toată lumea, Ziua mondială a bicicletei. Declaraţia încurajează statele membre să acorde o atenţie deosebită bicicletei în strategiile de dezvoltare şi să includă bicicleta în politicile şi programele internaţionale, regionale, naţionale şi subnaţionale.

În lume sunt în jur de două miliarde de biciclete, iar estimările vorbesc despre cinci miliarde până în anul 2050, după cum spune World Bank blogs. Acest lucru înseamnă că mai mult de jumătate din populația planetei știe să meargă pe bicicletă.

Mersul pe bicicletă e una dintre cele mai sănătoase abordări ale vieții cotidiene. E bucurie și e libertate. Și e, deloc în ultimul rând, una dintre cele mai simple și mai eficiente căi de a ne purta prietenos cu Pământul.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), infrastructura sigură pentru mersul pe jos şi mersul pe bicicletă reprezintă o cale de realizare a unei stări echitabile de sănătate. Pentru cei mai săraci locuitori ai oraşelor, care de multe ori nu îşi pot permite vehicule personale, mersul pe jos şi cel pe bicicletă pot oferi o alternativă de transport, reducând totodată riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral, anumite tipuri de cancer, diabet şi chiar deces. În consecinţă, un transport activ îmbunătăţit nu este numai sănătos, ci şi echitabil şi rentabil.

În timpul carantinei cauzate de pandemia de COVID-19, bicicleta s-a dovedit a fi cel mai sigur şi cel mai eficient mod de transport, se arată pe ecf.com. Federaţia Europeană a Cicliştilor a făcut o serie de recomandări autorităţilor europene, naţionale şi locale pentru promovarea ciclismului, sub titulatura: „Ciclism, dincolo de criză”. Printre acestea se numără: realizarea unei infrastructuri bine concepute pentru biciclete prin aşa-numitele „benzi COVID”, reducerea vitezei de circulaţie pentru maşini în oraşe la 30 km/h, crearea de către instituţiile europene a unui fond pentru bicicletele electrice, de cinci miliarde de euro etc.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente