ANSP, despre acuzațiile lui Slusari: „Laboratorul nu colectează probe, ci doar asigură procesul de examinare”

Coronavirus-Lab-Results-REUTERS-TT-850×478

Agenția Națională pentru Sănătate Publică îl acuză pe Alexandru Slusari de speculații false. Instituția a scris într-un comunicat nu colectează probe, ci doar asigură procesul de examinare (reacţia qRT-PCR în timp real) şi calitatea investigaţiilor, demonstrate prin rapoartele de control al calităţii. Aceștia mai scriu că laboratorul ANSP nu poartă răspundere pentru procesul de preexaminare (colectare şi condiţiile de păstrare şi transportare a probelor) şi abilităţile profesionale de realizare a acestui proces.

„Cu referire la informaţiile lansate pe reţele de socializare de către deputat Alexandr Slusari, menţionăm cu maximă responsabilitate că analiza testului la COVID-19 nu a fost efectuată la Laboratorul ANSP şi nici nu putea fi, din motivele menţionate mai sus. Respectiv, testul a fost efectuat la un laborator privat. Laboratorul ANSP nu poartă răspundere pentru rezultatele testelor care nu se încadrează în criteriile definiţiei de caz. Totodată, susţinem că, indiferent de rezultatul testului, persoana care a fost în contact cu un caz suspect, sau confirmat COVID-19 trebuie să stea izolat 14 zile, iar interpretarea rezultatelor se efectuează doar de către medicul specialist, în corelare cu simptomele clinice, situaţia epidemiologică şi criteriile de prelevare a probelor”, scrie într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al ANSP.

La fel ANSP, îi îndemnă pe cei care se manifestă activ în spaţiul public cu lansări de acuzaţii să se implice în respectarea şi promovarea recomandărilor autorităţilor în domeniul sănătăţii publice, să vină cu soluţii concrete şi să-şi orienteze abilităţile în lupta cu această pandemie, care afectează nu doar sistemul medical, nu doar Republica Moldova, dar întreg globul pământesc.

Amintim că astăzi, 3 iunie, PPDA a cerut Ministerului Sănătății pornirea unei anchete după ce testul repetat a angajatului fracțiunii Platforma DA care anterior era pozitiv, este negativ.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente