Dumitru Roșca Dall’Acqua: „Să nu renunți atunci când ești pierdut”

30127256_1799423500110322_4692758920618311680_o
Foto: arhivă personală

Totul a început de la un telefon „la modă” în uitatul 2006. Acum, dialoghează lesne prin fotografiile și videourile pe care le produce. Nu renunță, visează, creează și lucrează uneori chiar pentru niciun sfanț. Dragostea pentru artă compensează totul, chiar și „lupta continuă” de a crea frumos acasă. Vă invit să-l cunoașteți pe Dumitru Roșca Dall’Acqua, tânărul ambițios și curajos care merge doar înainte, fără a face un pas înapoi.

Momentul în care Dumitru i-a spus „salut” camerei de fotografiat

„A fost un moment unic și neașteptat prin 2006, un vecin și-a cumpărat telefon mobil cu cameră, ceea ce era o raritate pe atunci. Era înconjurat de prietenii mei, ei tot îl rugau să deschidă vreo joacă, dar eu eram interesat de cameră. Cred că momentul când am pornit camera m-a marcat profund; încă pot resimți acea senzație când privesc în trecut! Acea clipă a însemnat un început…”

Valoarea camerei de filmat sau fotografiat

„N-am să exagerez, îmi pare rău să recunosc, dar camera mea uneori stă neatinsă chiar săptămâni la rând! Totuși, camera de filmat înseamnă mult, mă simt ca un copil, entuziasmat de capacitățile pe care le poate oferi, de culorile ce le poate reproduce și îmi creează euforie de fiecare dată când îmi reușește să creez o compoziție frumoasă.”

Ochii fotografului – lentilele camerei

„Eu, de exemplu, uitându-mă prin lentila camerei, mereu încerc să găsesc un punct de pornire, ceva ce mi-ar câștiga atenția și atunci lumea devine total diversă, eu dirijez ce apare în cadru și ce vreau să ascund.”

Noțiunea de „frumos” pentru un fotograf

„Pentru mine, frumosul e acel ce iese în evidență, nu acel perfect, ci acel care îmi creează curiozitate și întrebări.”

Protagoniștii fotografiilor

„E foarte simplu, îmi plac oamenii care n-au frica de a fi diferiți de restul și de obicei pe ei îi aleg ca protagoniștii filmulețelor sau fotografiilor făcute de mine.”

Femeia prin obiectivul camerei de fotografiat

„Mereu am surplus de emoții când am o femeie în fața mea și trebuie să o fotografiez sau să o filmez. Eu văd femeile firave, dar în același timp dornice și puternice de a ieși din zona lor de confort, căci a poza în fața camerei e un act destul de curajos.”

Despre cinematografie…

„E ceea ce mă inspiră și împinge înainte atunci când oamenii din jur au dubii legate de mine și de capacitățile mele. Când sunt lipsit de idei, mă scufund să caut inspirație și răspunsuri…”

Regizorii care au lăsat amprentă…

„Eu, fiind un fan al filmelor thriller și dramă, pot spune că Denis Villeneuve, David Fincher, Darren Aronofsky, David Ayer sunt câțiva dintre regizorii care au avut un impact asupra mea, în special Denis Villeneuve cu filmul Prisoners din 2013.”

Viitorul industriei cinematografice în Republica Moldova

„E o întrebare grea, la care din păcate chiar n-am niciun răspuns, dar presupun că nu-i un viitor tocmai luminos…”

De la verbul „a crea” – proiecte video acasă…

„E o continuă luptă, mulți clienți au așteptări enorm de mari, dar obișnuiesc să achite foarte puțin. Problema e că să obții un produs de nivel ai nevoie de un buget corespunzător, care să-ți permită să creezi ceva mai mare, ceva mai semnificativ. Deseori se întâmplă că tot bugetul e investit în proiect și nu pot achita oamenii care lucrează cot la cot cu mine, adică lucrăm gratis.”

Lucrările care cad sub categoria „mândru de ele”…

„Cred că ar fi videoclipul «Anonima» de Dan Vozniuc și Viorel Grecu, pentru că a fost videoclipul meu de debut ca regizor și director de imagine, și sunt absolut mândru că am lucrat alături de oameni extrem de deschiși la minte și ambițioși. Și, la sigur, filmul meu de debut The PHOTOGRAPHER care, indiferent de rezultat, m-a făcut să înțeleg multe lucruri și unde ar trebui să mai lucrez.”

Un tânăr, după ce absolvă regie…

„Cel mai dificil e drumul să te afirmi cumva, să faci ceva ce ar ieși în evidență și să nu renunți atunci când ești pierdut și nu-ți prea iese ceea ce ți-ai pus în față.”

Lucrurile esențiale unui artist pentru a „rezista” în țara lui

„Eu cred că susținere din partea publicului. Avem o mulțime de tineri talentați, dar care din păcate îs trecuți cu vederea, nu-s apreciați și tocmai din acest motiv majoritatea tind să-și caute norocul în alte părți ale lumii. Pentru a rezista pe loc, ar fi necesar un pic de apreciere și încurajare, pentru că atunci știi că ai în spate oameni care tind să vadă creațiile tale și îs dornici să te vadă crescând ca regizor, actor, cântăreț etc.; ai mai mult curaj și dorința de a continua înainte.”

Aproximativ ca în Matrix: „roșu” sau „albastru”, doar că aici vorbim despre „suspans de thriller” sau „lacrimi în dramă”

„Dacă ar fi să aleg una, păi la sigur thriller – senzația aia de suspans când habar n-ai ce se va întâmpla, anticiparea asta care te ține în vârful degetelor… Ador senzația asta în filme!”

VIS

„Știi, vreau să trăiesc în State și în viața mea mereu să fac ceea ce îmi aduce plăcere! Este un citat în engleză ce îmi place enorm – I hope someday I’ll get to build a garden with someone I love. Și da, vreau un Labrador!”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente