Experții IDIS: „Ramura vitivinicolă trece prin a treia criză puternică și exportul de vinuri riscă să fie cel mai mic din ultimii 20 de ani”

wine
Foto: wine of Moldova

Există riscul ca exportul de vinuri moldovenești din acest an să fie cel mai mic din ultimii 20 de ani. Și asta deoarece în anul 2020, sectorul vitivinicol din Republica Moldova intră în a treia criză care se înregistrează în ultimii 15 ani. Conform estimărilor, acestea pot scădea sub 100 de milioane de dolari. Datele sunt prezentate de către experții IDIS Viitorul, într-o notă informativă adresată deputaților din Parlamentul Republicii Moldova privind măsurile de sprijin care se impun pentru a ajuta vinificatorii moldoveni.

În nota informativă se spune că sectorul vitivinicol este ramura cea mai dependentă de export. Peste 85 % din producția vitivinicolă este destinată exportului. Pandemia provocată de noul tip de coronavirus (COVID-19) și carantina impusă de majoritatea partenerilor comerciali ai Moldovei pun în pericol această ramură. Astfel, cel mai probabil, în 2020, exporturile care țin de această ramură se vor prăbuși iarăși, până la nivelul anului 1998, sub 100 de milioane de dolari.

Potrivit experților IDIS, criza exporturilor va afecta nu doar vinificatorii, dar și agricultorii, fabricile de sticlă, transportatorii și alte ramuri conexe. Industria vinicolă din Republica Moldova este unica ramură unde întreg ciclul de producție este autohton. Toate verigile lanțului valoric, de la producerea butașilor până la turnarea vinului în sticlă, țin de întreprinderile moldovenești din țară. 

Experții mai menționează că primele două crize au afectat Moldova în ceea ce privește desfacerea produselor pe piața din est. În schimb, companiile au avut posibilitatea să exploreze noi piețe, inclusiv pe cea a UE. Însă criza actuală va lovi absolut în toate piețele externe. Din aceste considerente, este necesar să fie identificate posibilități de vânzări pe piața internă.

Experții IDIS amintesc faptul că ramura vitivinicolă este una de bază pentru economia națională, iar în ultimii 15 ani trece prin a treia criză puternică. Prima și cea mai puternică  lovitură a fost din partea Federației Ruse în 2006, când au fost interzise exporturile de vinuri moldovenești. Acestea au constituit în 2005 circa 280 de milioane de dolari. În 2007, din cauza crizei din 2006, au scăzut până la 110 milioane de dolari. Republica Moldova, până în prezent nu a reușit să atingă volumul exporturilor de vinuri din anul 2005.

Experții menționează că încet, dar sigur, exporturile vitivinicole au început să crească, mizând în mare parte pe piața UE. Astfel, în 2013 acestea au ajuns până la 150 de milioane de dolari. Însă criza din 2014-2015 a lovit din nou sectorul, care abia își revenea de la lovitura din 2006. După această criză, exporturile de vinuri, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, au coborât sub 100 de milioane de dolari. Ulterior, în 2019, a urmat o recuperare anevoioasă. Exporturile de vinuri au crescut lent, iarăși, până la 140 de milioane de dolari.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente