Inspectoratul General de Poliție a anunțat într-un comunicat că organizatorii protestului din PMAN au încălcat hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Conform datelor forțelor de ordine, la moment, în PMAN se află circa 200 de participanți la întrunire.

Astfel, IGP a comunicat despre faptul că chiar dacă întrunirea a fost anunțată în Piața Marii Adunări Naționale, la începutul evenimentului organizatorii au îndemnat veteranii prezenţi să se deplaseze la parlament, unde va fi amplasată scena improvizată într-un autocamion, direct pe carosabil.

„În contextul în care în declarația notificată la primărie locul desfășurării măsurii de protest era PMAN, iar anumite mijloace tehnice și unități de transport nu au fost menționate în declarație, forțele de ordine au dispus verificarea autocamionului cu scena improvizată, moment în care participanții la protest au forţat cordonul format din carabinieri și au pornit altercațiile. Cu atât mai mult că unitatea de transport amplasată pe carosabil crea un pericol pentru circulația rutieră”, scrie în comunicat.

Poliția precizează că este responsabilă pentru siguranța fiecărui participant la acțiune și securitatea traficului rutier. Respectiv, deplasarea în marș a participanților, schimbarea locației acțiunii de protest și amplasarea pe carosabil a unui mijloc de transport despre care oamenii legii nu au știut au creat divergențe între protestatari și oamenii legii.

Ordinea și securitatea publică au fost asigurate de către 350 de angajați ai Inspectoratului General al Poliției, 200 de militari ai Inspectoratului General de Carabinieri și 22 de angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

În context, Inspectoratul General al Poliției comunică despre faptul că organizatorii au încălcat Hotărârea nr. 11 din 15 mai a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, punctul 22, unde este menționat: „Se admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului, după modelul (nume, prenume, IDNP, număr de telefon, adresă de e-mail, adresă de domiciliu), cu excepția spațiilor care sunt în adiacentul instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție”.

Totodată, majoritatea protestatarilor nu au purtat măști de protecție și nu au păstrat distanța socială.