Cu studii la Harvard, Cambridge și Princeton. Cine este Simion Filip, moldoveanul care a devenit laureat al premiului Societății Europene de Matematică

jkș-scaled-920×460

Simion Filip este originar din Chișinău, unde și-a petrecut copilăria și a absolvit liceul „Orizont” în anul 2005. În luna mai a acestui an, a devenit laureat al premiului Societății Europene de Matematică, distincție care se acordă o dată la patru ani pentru rezultate majore în cercetarea matematică. Grație acestei distincții, am aflat despre moldoveanul Simion Filip care ne duce faima în toată lumea, în special în SUA.

Echipa #diez a discutat cu el și a aflat la ce universități renumite a studiat, care este domeniul lui de cercetare în matematică, iar la final ne-a spus prin ce matematica este frumoasă și prin ce diferă de celelalte discipline școlare.

„M-am născut la Chișinău, unde am petrecut copilăria și am învățat la școală. În acea perioadă, am participat la olimpiade de matematică și informatică și am absolvit liceul «Orizont» în 2005, unde profesor de matematică mi-a fost domnul Marcel Teleucă.”

facebook.com/marcel.teleuca

„După liceu, am făcut facultatea la Princeton, în Statele Unite, am urmat un masterat la Cambridge, Marea Britanie, și apoi am revenit în State pentru doctorat la Universitatea din Chicago. După doctoratul pe care l-am obținut în 2016, am avut două poziții postdoctorale de cercetare. Doi ani i-am petrecut la Harvard și un an la Universitatea din Princeton, după care am revenit la Chicago în toamna lui 2019, unde am început să predau”, ne-a povestit Simion Filip.

Universitatea din Chicago

Iată cum își aduce aminte despre prima vizită în SUA după terminarea liceului în Moldova. „În SUA am ajuns pentru prima dată după terminarea liceului, când am început facultatea la Princeton. Uitându-mă înapoi, cred că Princeton-ul a fost un loc potrivit pentru a mă acomoda în SUA. Universitatea este situată într-un orășel mic, liniștit, lucru care mi-a permis să mă obișnuiesc mai ușor cu un loc nou. A fost de asemenea mai simplu să mă concentrez pe aspectele academice și să-mi fac prieteni.”

De asemenea, Simion Filip ne-a povestit cum a acceptat oferta de a preda la Universitatea din Chicago. „Pentru că mi-am făcut doctoratul tot în Chicago, cunoșteam destul de bine departamentul și pe ceilalți cercetători. Din acest motiv, atunci când mi s-a oferit posibilitatea să predau și să fac cercetare în această universitate, am acceptat. Poziția mea presupune predare și cercetare. Predau câte un curs în fiecare trimestru, la nivel doctoral sau de licență, în funcție de necesitățile de predare ale departamentului și de interesele studenților. Cercetarea și scrierea articolelor o fac individual sau în colaborare cu unii colegi. În perioada vacanțelor, particip la conferințe, unde expun rezultatele cercetărilor mele și aflu despre activitățile colegilor din alte universități.”

Dacă tot am atins subiectul cercetărilor, am aflat de la Simion care sunt domeniile lui de cercetare. „Cercetarea mea este în sisteme dinamice, un domeniu care studiază comportamentul pe termen lung al unor modele care pot origina în fizică, economie etc. Metodele folosite sunt împrumutate din mai multe domenii ale matematicii, ca de exemplu geometria, analiza și algebra.”

Având experiență vastă în sistemul de învățământ superior din SUA, l-am rugat pe Simion Filip să ne povestească care sunt avantajele și dezavantajele predării la universitățile din SUA. „În SUA, sistemul educațional la toate nivelele pune mai multe alegeri în mâinile elevilor, respectiv studenților. Mă refer la alegerea cursurilor, a subiectelor și a gradului lor de dificultate, cât și a ordinii în care sunt luate aceste cursuri. În dependență de temperamentul și interesele persoanei, asta poate fi un avantaj sau un dezavantaj.”

La sfârșit de interviu, profesorul moldovean ne-a explicat de ce elevii ar trebui să învețe aprofundat matematica la școală chiar dacă „în viața de zi cu zi nu îi va ajuta”. „După părerea mea, matematica merită studiată pentru eleganța și importanța noțiunilor sale. Cu alte cuvinte, cred că are o valoare intrinsecă. Pe de altă parte, fiecare persoană are preferințele sale și înțeleg că nu toți împărtășesc aceste sentimente. Presupun însă că puțini sunt dispuși să renunțe la roadele progresului științific în toate domeniile care au la bază și folosesc limbajul matematic, ca de exemplu fizica, chimia, ingineria, arhitectura, medicina, informatica etc. Toți cei care activează în aceste domenii și multe altele utilizează limbajul matematic pentru a ne îmbunătăți viața de zi cu zi.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente