Rectorii din Iași nu vor studenți fără bacalaureat și au votat pentru organizarea examenului

examen-bacalaureat

Consiliul Național al Rectorilor anunță că susține organizarea examenului de bacalaureat, „dar într-un mod responsabil și echitabil, cu respectarea precauțiilor impuse de răspândirea COVID-19”. „Credem că nu trebuie finanțate studiile unui număr mare de persoane, care după câteva săptămâni sau luni vor abandona facultatea din cauza nivelului necorespunzător de pregătire”, se arată într-un comunicat semnat de președintele CNR, Sorin Cîmpeanu.

„Drumul către studiile universitare nu trebuie să fie pavat cu situații de compromis și nicio generație de elevi nu trebuie să fie sacrificată”, încheie Consiliul Rectorilor, scrie edupedu.ro.

Iată comunicatul integral al Consiliului Național al Rectorilor

„CNR susține organizarea examenului de bacalaureat, dar într-un mod responsabil și echitabil, cu respectarea precauțiilor impuse de răspândirea COVID-19, privilegiind sănătatea elevilor și a profesorilor.

Înțelegem pe deplin îngrijorările elevilor și părinților, derivate din maniera concretă de organizare a examenului de bacalaureat în această perioadă atipică, marcată legal prin starea de urgență și starea de alertă, determinate de declararea pandemiei de coronavirus SARS-CoV-2 la nivel mondial. Emoțiile firești generate de un examen important, definitoriu pentru personalitatea adolescenților și pentru traseul ulterior în viață al acestora, sunt astfel dublate de restricțiile și incertitudinile generate de criza pe care o traversăm, criză care afectează întreaga societate, și nu numai din punct de vedere medical, dar și economic și social.

Examenul național de bacalaureat este însă singura modalitate de evaluare în măsură să certifice de o manieră unitară dobândirea cunoștințelor și aptitudinilor adecvate absolvirii învățământului liceal, constituind de asemenea și baza pentru a accede în instituțiile de învățământ superior, tinerii având astfel șansa de a îmbrățișa o profesie care solicită pregătire la nivel universitar. În România, această evaluare națională a fost adoptată acum 95 de ani, Mircea Eliade făcând parte din prima generație care l-a susținut.

Considerăm că eliminarea examenului de bacalaureat ar genera o inechitate socială importantă între absolvenții promoției 2020 și cei din promoțiile anterioare și/sau viitoare. De asemenea, credem că nu trebuie finanțate studiile unui număr mare de persoane, care după câteva săptămâni sau luni vor abandona facultatea din cauza nivelului necorespunzător de pregătire, creând în același timp premisele unui eșec personal care le poate marca existența sau împiedicând poate accesul altora.

Organizarea examenului de bacalaureat este necesară inclusiv din perspectiva garantării dreptului la educație, drept fundamental prevăzut de Constituția României. Anul școlar/universitar nu a fost înghețat; cu toții – elevi, studenți, părinți și cadre didactice – am făcut eforturi conjugate pentru a continua procesul de învățământ. În toată această perioadă, actul de predare și învățare a fost mutat în mediul digital. Nu a fost ușor și nu este ușor în continuare.

Ar trebui să renunțăm la o procedură de evaluare necesară și unică prin natura ei, doar pentru că anul acesta trebuie să se desfășoare diferit? Credem că nu și considerăm obligatorie implicarea Ministerelor Sănătății și al Internelor, alături de Ministerul Educației și Cercetării, în elaborarea normelor necesare și luarea tuturor măsurilor pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a acestui examen, având în vedere în același timp toate scenariile posibile. În acest context, universitățile își afirmă sprijinul pentru derularea evaluării naționale în condiții de siguranță, fiind cunoscută atât capacitatea organizatorică, cât și infrastructura de care dispun.

Drumul către studiile universitare nu trebuie să fie pavat cu situații de compromis și nicio generație de elevi nu trebuie să fie sacrificată. Le dorim succes tuturor – elevi, profesori, părinți și factori decizionali în educație – în fața acestui prag și îi asigurăm că universitățile românești se pregătesc cu toată responsabilitatea pentru viitoarea generație de studenți!”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente